Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kamer kiest voor korte en sobere verbouwing

Het Binnenhof wordt vanaf 2020 in ruim vijf jaar tijd in één keer grondig verbouwd. Nadat het kabinet op advies van minister Blok (Rijksdienst, VVD) al voor deze optie had gekozen, stemmen ook de coalitiefracties VVD en PvdA zeer waarschijnlijk met deze variant in.

De verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof is volgens het kabinet „dringend nodig” om grote gebreken te herstellen. Zo is de brandveiligheid onvoldoende en is sprake van houtrot en lekkende daken. Het kabinet koos in september voor de variant om het complex in één keer grondig te verbouwen, een „zo sober mogelijke renovatie”. Geschatte kosten: zeker 500 miljoen euro. Een duurdere optie was gefaseerde verbouwing, waarbij niet alle gebouwen tegelijk dicht zijn.

De PvdA kiest voor „de kortste en minst dure variant”, zegt Kamerlid Agnes Wolbert. „Als we anderen vragen sober om te gaan met belastinggeld, doen wij dat zelf ook”, aldus het Kamerlid. Ook voor de VVD is van belang dat de verbouwing sober gebeurt. Kamerlid Ingrid de Caluwé is tegen aanscherping van de duurzaamheidseisen. „Dat maakt het duurder en het vertraagt de boel”, zei ze tegenover persbureau ANP.

Dat de Kamer de keuze van het kabinet zou volgen, was nog onzeker. De Kamercommissie Bouwbegeleiding was eerder kritisch over de ‘snelle’ variant, die noopt tot verhuizing. Morgen debatteert de Kamer over de renovatie van het Binnenhof.