Kabinetswisseling Venezuela na monsterzege oppositie

De oppositie heeft bij de parlementsverkiezingen een tweederdemeerderheid gehaald.

Mensen staan in de rij om kip te kopen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Er is een groot tekort aan voedsel in Venezuela. Het land stevent af op een politieke crisis nadat de socialistische president Maduro bij de parlementsverkiezingen tweederdemeerderheid heeft verloren. Het is onduidelijk of hij tegemoet wil komen aan de eisen van de oppositie. Foto Nacho Doce/ REUTERS

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een kabinetswisseling aangekondigd na de officiële bekendmaking dat de oppositie tweederdemeerderheid heeft gehaald bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Zo meldt persbureau Reuters.

Het was al bekend dat de oppositiepartijen, gebundeld in de Tafel van Democratische Eenheid (MUD), ruim hadden gewonnen, maar het was nog onduidelijk met hoeveel zetels. De verkiezingscommissie heeft nu bekendgemaakt dat de centrumrechtse oppositie 112 van 167 zetels hebben gewonnen, de socialisten van Maduro haalden slechts 55 zetels.

Maduro wil amnestiewetten gaan vetoën

Een belangrijke eis van de oppositie is de vrijlating van gevangengenomen politici, waaronder de prominente politicus Leopoldo Lopez. Drie maanden geleden werd hij veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar en negen maanden. Lopez wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van gewelddadige demonstraties waarbij vorig jaar februari 43 doden vielen.

De socialistische president Maduro gaat er alles aan doen om deze vrijlating tegen te gaan, zo liet hij dinsdagavond weten tijdens een drie uur durende tv-toespraak.

“Ik accepteer geen enkele amnestiewet, omdat het de mensenrechten schendt. Ze kunnen mij duizenden wetten sturen, maar de moordenaars moeten veroordeeld worden en boete doen”.

Staatstelevisie toont vooral speeches van Chavez

President Maduro, die de charismatische Chávez opvolgde na diens overlijden in 2013, heeft laten weten dat hij het verkiezingsresultaat accepteert maar de angst is groot dat hij de wil van het parlement naast zich neerlegt en per decreet gaat regeren. Daartoe volmachtigde het parlement Maduro afgelopen voorjaar.

Onder Maduro bereikte Venezuela een economisch dieptepunt. De inflatie steeg met 185 procent, er is enorme schaarste en lonen zijn niets meer waard. Daarnaast is er ook een groot tekort aan meel, melk, vlees en bonen. In de hoofdstad Caracas staan mensen uren in de rij om wat voedsel te bemachtigen. Oppositieleider Jesus Torrealba liet tijdens een nieuwsconferentie weten dat de overheid moet stoppen “met huilen en aan het werk moet gaan”.

De staatstelevisie heeft sinds zondag bijna geen nieuws gebracht over de verkiezingen, het laat vooral toespraken zien van Chavez en overheidsprojecten voor de arme bevolking. Oppositieactivist Maria Corina Machado laat aan Reuters weten dat de regering nog steeds niet heeft begrepen dat ze verloren hebben.

    • Huib de Zeeuw