Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Islamisering

Statenlid Marjolein Faber van de PVV-Gelderland (ze is ook fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer) haalde gisteren weer eens het nieuws met een potje angst aanjagen. Door haar bemoeienis ging een kookavondje voor Syrische vrouwen in het Nijmeegse woonzorgcentrum Boszicht niet door.

Slagersdochter Marjolein – ze is fel tegen ritueel slachten – is een vrouw om bang van te worden. Met haar broche en haar tot aan het strottenhoofd dichtgeknoopte bloesjes maakt ze een stijve indruk. Ze staat bekend om haar felle manier van debatteren waarbij de vorm het wint van de inhoud, maar waarop geen gemakkelijk antwoord te geven is. Ze vindt argumenten van anderen vaak ‘walgelijk’, want dat zeggen ‘ze’ ook van haar als zij iets vindt. ‘Onze eigen Thatcher’ noemde Geert Wilders haar vorig jaar, ‘De vrouwelijke Geert’ of ‘Helga’ – naar de vrouwelijke nazi in de Britse comedy ’Allo ’Allo – zeggen anderen.

Wat Faber goed kan, is oplossingen bedenken voor een probleem dat helemaal niet bestaat: de islamisering van Gelderland. Alles is de schuld van de islam en de moslims en als dat aantoonbaar niet zo is, dan is het toch de schuld van de islam en de moslims. Zelfs toen Apeldoorn zich kandidaat stelde voor het EK indoor atletiek zag ze vanwege ‘de strakke turnpakjes’ een reden om de moslims er met de haren bij te slepen. „Dat wordt integreren...!”

Wie in Gelderland zin heeft om vluchtelingen te pesten, moet bij Marjolein Faber zijn. Dat wist ook de zoon van een bewoonster van Boszicht toen hij vernam dat vijf tot tien Syrische vrouwen samen met vrijwilligers – zonder bewaking! – een maaltijd wilden bereiden in de keuken van het woonzorgcentrum. De angst voor met keukenmessen bewapende Syriërs in een zorgcentrum vol kwetsbare bejaarden zat zo in de hoofden. Door de publiciteit raakten de bewoners en hun familie van slag en werd de locatiemanager van Boszicht bedreigd. Resultaat: kookavondje afgelast, Marjolein Faber tevreden.

In de regionale krant De Stentor liet ze optekenen dat ze niet geloofde dat er alleen maar Syrische vrouwen zouden komen koken. „Dat is het begin. Daarna gaan ze de boel oprekken. Je laat toch ook geen vreemden, van wie je niks weet, zomaar in je eigen huis?”

Op de golven van het internationale nieuws heeft ze tegenwoordig het tij mee. Het plan voor een asielzoekerscentrum in Otterlo waar ze lekker stemming tegen maakte – „Voelt u zich nog veilig om met uw gezin te gaan wandelen of fietsen op de Veluwe?” – ging mede door haar bemoeienis ook al van tafel.

Toen ze vorig jaar zelf in opspraak raakte, nadat bekend was geworden dat ze het onderhoud van de PVV-website had uitbesteed aan haar zoon, mocht ze van zichzelf en Geert Wilders gewoon blijven zitten.

Logisch: ze hadden bij de PVV gewoon niemand anders die de niet-bestaande islamisering van Gelderland zo overtuigend kon bestrijden.

    • Marcel van Roosmalen