Derde aanslagpleger theater Bataclan Parijs geïdentificeerd

De man maakte in 2013 deel uit van een groep jonge jihadisten die naar Syrië afreisde.

Maandag bezochten de bandleden van de Eagles of Death Metal Le Bataclan, de concertzaal waar de bandleden op 13 november de aanslag overleefden. Foto Yoan Valat/EPA

De identiteit van de derde man die op 13 november de concertzaal Bataclan in Parijs aanviel en zichzelf daarna opblies, is bekend. Het zou gaan om een 23-jarige Fransman uit Straatsburg, zo meldt persbureau Reuters. De naam is door de politie nog niet vrijgegeven, maar volgens de Franse krant Le Parisien gaat het om Foued Mohamed-Aggad.

Zijn identiteit werd volgens de krant eind vorige week vastgesteld na een lang en zorgvuldig onderzoek door de forensische politie. De man maakte in 2013 deel uit van een groep jonge jihadisten die naar Syrië afreisde. In het voorjaar van 2014 kwamen zij terug en zeven van hen, onder wie de 25-jarige broer van Mohamed-Aggad, zitten om die reden nog vast in Frankrijk.

De identiteit van twee andere aanslagplegers was al bekend. Beide terroristen hadden de Franse nationaliteit en waren woonachtig in België. De twee mannen, 20 en 31 jaar oud, bliezen zichzelf op voor het stadion Stade de France en bij een bar in het elfde district. Ze zijn geïdentificeerd via vingerafdrukken.

Bataclan

Drie mannen vielen tijdens een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal Bataclan binnen, schoten daar aanwezigen dood en bliezen zichzelf uiteindelijk op. In totaal werden er 89 mensen gedood. Bij de verschillende aanslagen in Parijs kwamen in totaal 133 mensen om het leven.

Spoorloos

Een van drie broers die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen, Salah Abdeslam, is nog steeds voortvluchtig. Er zijn aanwijzingen dat Abdeslam, die de Franse nationaliteit heeft, naar Syrië is gevlucht. Een van zijn broers is gedood, de ander is aangehouden en weer vrijgelaten.

    • Maarten Back