Moskou boos over wijziging IMF-regel

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft de Oekraïense regering met financiële hulp ondersteunen, ook als zij haar staatsschuld aan Rusland niet meer kan afbetalen. Het IMF wijzigde gisteren zijn eigen interne regel dat het zijn handen aftrekt van een staat als die zijn verplichtingen tegenover een ander land niet meer kan nakomen. Als Oekraïne op 20 december niet in staat is een schuld van 3 miljard dollar aan Rusland af te betalen, kan Oekraïne nu aan het IMF-infuus blijven. Het IMF kan zo ook leiding blijven geven aan een herstructurering van de Oekraïense staatschuld. Volgens de Russische regering gaat deze beleidswijziging ten koste van Rusland. Minister Siloeanov van Financiën eist een onderhoud met het IMF. Rusland heeft zich steeds gekeerd tegen plannen de Oekraïense schuld aan Rusland te betrekken in een herstructurering van de totale schuld. Het wil de afbetaling wel uitstellen. Rusland gebruikt de schuld als een instrument om de Oekraïense regering onder druk te houden en te destabiliseren. Het IMF op zijn beurt biedt politieke bescherming door het hulpprogramma voort te zetten. Zonder het IMF wankelt de Oekraïense staat. (NRC)