Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoofdverdachte neonaziproces wist van de moorden

Hoofdverdachte Beate Zschäpe legt na 250 zittingdagen een verklaring af.

Hoofdverdachte Beate Zschäpe in de rechtbank op 9 december.
Hoofdverdachte Beate Zschäpe in de rechtbank op 9 december. Foto Tobias Hase / EPA

Beate Zschape, de hoofdverdachte in de neonazimoordenzaak in Duitsland, bekent na 250 zittingsdagen dat ze op de hoogte was van de moorden, nadat die waren gepleegd. Dat zegt de verdachte via haar advocaat, zo meldt persbureau Reuters. Zschape ontkent zelf actief betrokken te zijn geweest bij het doden.

Zschäpe is hoofdverdachte in het ‘NSU-proces’: een van de grootste processen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Zschäpe wordt ervan verdacht een van de hoofdrolspelers te zijn binnen de extreemrechtse terreurcel Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De terreurgroep wordt ervan verdacht tussen 2000 en 2007 acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente te hebben vermoord.

Zschäpe ontkent zelf lid te zijn geweest van de organisatie. Ze zegt emotioneel afhankelijk te zijn geweest van twee mannen, twee andere leden van de groep, zo legt NRC-correspondent in Duitsland Frank Vermeulen uit. Telkens als de mannen een moord hadden gepleegd, zouden ze haar achteraf hebben geïnformeerd over hun daad. Volgens de Duitse krant Die Zeit zegt Zschäpe van slechts één roofmoord vooraf op de hoogte te zijn geweest.

Lees ook het profiel dat NRC-correspondent Frank Vermeulen over Zschäpe schreef: Huiselijk, levenslustig , ‘nazibruid’.

Zschäpe camoufleerde moorden en bomaanslagen

Het Openbaar Ministerie in Duitsland verdenkt Zschäpe naast medeplichtigheid aan de moorden ook medeplichtig te zijn geweest aan vijftien bankovervallen en twee bomaanslagen. Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt zouden deze daden hebben gepleegd, Zschäpe zou ze hebben gecamoufleerd door het huis waarin ze met de twee woonde, in brand te steken. Dat gebeurde toen er nog een vrouw in het huis aanwezig was. De twee Uwes pleegden op 4 november 2011 zelfmoord, kort nadat de politie ze op het spoor was gekomen na een bankoverval in Eisenach.

Naast Zschäpe staan vier andere neonazi’s terecht. Ze worden ervan verdacht de NSU te hebben geholpen.