Hier heeft de vrouw het eerste woord

Tinder is nog steeds de grootste dating-app, maar de klachten nemen toe. Nieuwe vrouwvriendelijke varianten winnen aan populariteit. Vrouwen bepalen er welke mannen worden toegelaten, en met wie ze in gesprek gaan.

‘Tinder heeft het probleem van online daten voor vrouwen opgelost’, kraait de kop boven een enthousiast artikel in New York Magazine, in 2013. De gebruiker kan binnen een straal van 2 tot 161 kilometer profielen van andere singles bekijken en wie bevalt, krijgt een swipe (veeg) naar rechts. Doet de andere gebruiker dat ook, dan is er een match en kunnen er vervolgens berichtjes worden gestuurd.

Het is een groot verschil met de reguliere datingsites, waar berichten altijd kunnen worden verstuurd. Daardoor raken vooral vrouwen overstelpt met (grove) opmerkingen van onbekende mannen. Tinder werpt door het systeem van matches een drempel op tegen de engerds.

Online daten is af, zo lijkt het in 2013.

50 miljoen gebruikers

Nu, twee jaar later, heeft Tinder 50 miljoen gebruikers en kondigt eigenaar Match Group een beursgang aan. De waarde van Tinder wordt door analisten geschat op 1,8 miljard euro en de bedoeling is dat de beursgang 400 miljoen euro oplevert. Online dating is big business: in 2014 werd de markt in Europa alleen al op 360 miljoen euro geschat en die groeit door tot 486 miljoen euro in 2019.

Veelbelovende cijfers voor Tinder dus, maar het bedrijf krijgt steeds meer concurrentie, onder andere van apps die beweren vrouwvriendelijk te zijn. Gebruikers van Tinder lopen nu namelijk tegen exact dat ene probleem aan waarover New York Magazine in 2013 schreef dat het was opgelost. Iemand kan een keurig profiel hebben met een match tot gevolg, maar in de communicatie wordt het alsnog vervelend.

Op de Instagram-accounts Tinder Nightmares (1,3 miljoen volgers) en Bye Felipe (376.000 volgers) zijn daarvan talloze voorbeelden te vinden: ‘Love the hair. Id rape you so hard’ of ‘May I please see your boobs??’. Weliswaar kan Tinder op verzoek vervelende gebruikers blokkeren, maar dat is makkelijk te omzeilen: met een nieuw IP-adres kan een geblokkeerde gebruiker weer verder trollen.

Een in 2013 gepubliceerd onderzoek van het Pew Center toonde aan dat 42 procent van alle Amerikaanse vrouwen op datingsites op de een of andere manier te maken krijgt met ongewenste seksuele toespelingen. Weliswaar is dat onderzoek in de begindagen van Tinder gepubliceerd, maar het zegt iets over digitale omgangsvormen.

Vrouwvriendelijke apps

Een nieuwe golf vrouwvriendelijke apps moet de engerds buiten de deur houden. Neem The Grade. Gebruikers worden hier beoordeeld met een cijfer. Vunzige berichten, foute foto’s en slechte maildiscipline worden afgestraft met een slechte beoordeling. Daarbij weegt zelfs grammatica mee. Wie op The Grade een A+ scoort is relatiemateriaal, terwijl een D verwijdering oplevert.

Een andere methode is selectie aan de poort. Zo werkt Wyldfire met uitnodigingen; vrouwelijke gebruikers bepalen welke mannen worden toegelaten. Dat kan op uitnodiging of via ‘verkiezingen’ waarna de beste kandidaat wordt toegelaten.

Ook Hinge werkt met een vorm van ballotage: alleen vrienden van vrienden (via Facebook) worden met elkaar in contact gebracht. De gedachte is dat wederzijdse kennissen voor het gedrag van gebruikers kunnen instaan. En dan zijn er nog apps als Siren en The League die ook selecteren aan de poort maar vooralsnog in de bètafase verkeren.

Deze apps ontberen de bekendheid en massa die Tinder al wel heeft. Bumble daarentegen lijkt als eerste vrouwvriendelijke app Tinder achterna te gaan. De app lijkt sterk op Tinder, mét het beruchte swipen, maar verschilt op twee belangrijke punten. Allereerst verdwijnen bij Bumble de matches na 24 uur, tenzij er binnen die periode contact wordt gezocht. Op Tinder is een match onbeperkt houdbaar.

Belangrijker is dat op Bumble andere gespreksregels gelden. Een man kan bij een match geen gesprek beginnen, dat is aan de vrouw. Credo van de app: ‘changing the rules of the game’. Vrouwen nemen hier het initiatief en liefst nog snel ook.

Vrouwonvriendelijke werksfeer

De ironie wil dat Bumble is opgericht door Whitney Wolfe, die eerder betrokken was bij de oprichting van Tinder. Naar verluidt kreeg zij een miljoen dollar mee na een hoogopgelopen ruzie met haar collega’s. De werksfeer bij Tinder zou volgens Wolfe vrouwonvriendelijk zijn.

Sinds de lancering in december vorig jaar heeft Bumble een miljoen gebruikers. Dat lijkt niet veel, zeker niet in vergelijking met Tinder. Maar Bumble wordt een enorm potentieel toegekend. Investeerders schatten de waarde van de app op maar liefst 700 miljoen euro. En dat was voordat Bumble op Android beschikbaar was.

Zelden was het veranderen van de spelregels zo lucratief.

    • Philippus Zandstra