Zeker 37 doden op vliegveld Kandahar na aanval Talibaan

In buurland Pakistan vindt momenteel een conferentie plaats over hervatting van vredesbesprekingen met de Talibaan.

Afghaanse Special Forces bij de ingang van het vliegveld in Kandahar. Daar vinden momenteel nog gevechten plaats met de Talibaan. Foto Reuters

Bij een aanval van de Talibaan op het zwaar beveiligde vliegveld in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn zeker 37 doden en 35 gewonden gevallen. Ook werden er negen Talibanstrijders gedood. Dat meldt televisiezender Al Jazeera.

Rondom het vliegveld is een militaire basis dat wordt gebruikt door het Afghaanse leger, de Verenigde Staten en troepen van de NAVO.

Familieleden van hoge militair gegijzeld

De aanval begon dinsdagavond en duurde tot woensdagmiddag. Gekleed in militaire uniformen bestormden Talibanstrijders het vliegveld waarbij ze huizen van overheidspersoneel aanvielen. Tijdens de aanval werden ook een aantal familieleden van een hoge Afghaanse militair gegijzeld. Afghaanse Special Forces hebben een einde gemaakt aan de aanval.

Persbureau Reuters schrijft dat de Talibaan een verklaring hebben uitgegeven waaruit blijkt dat de strijders bomgordels, lichte en zware wapens dragen. Volgens een woordvoerder van de NAVO-missie zijn er zover bekend geen slachtoffers gevallen onder het internationale personeel.

Vredesconferentie in Pakistan

De aanval vindt plaats op het moment dat de Afghaanse president Ashraf Ghani is afgereisd naar buurland Pakistan waar in de hoofdstad Islamabad de regionale conferentie ‘Heart of Asia’ plaatsvindt.

Belangrijk agendapunt is de hervatting van de vredesbesprekingen met de Talibaan. Ook gaat het over de dreiging van andere terreurgroepen in Afghanistan die vechten onder de vlag van Islamitische Staat.

Verdeeldheid binnen de Talibaan

Binnen de Talibaan is grote verdeeldheid over de te voeren koers. Na de dood van de beruchte Talibaanleider Mullah Omar, wiens dood twee jaar lang was verzwegen, is er een scheuring ontstaan binnen de beweging. In juli kozen de Talibaan hun nieuwe leider Akhtar Mohammad Mansour, sinds zijn aantreden voert de fundamentalistische islamitische beweging vele aanvallen uit in Afghanistan. Zo veroverden de Talibaan eind september Kunduz, de Noord-Afghaanse stad waar Nederland tot 2013 heeft geholpen bij het trainen van politiemensen.

De positie van Mansour lijkt onder druk te staan. Vorige week kwam naar buiten dat de Talibanleider gewond zou zijn geraakt of zelfs, volgens sommige media, zou zijn gedood bij vuurgevechten tijdens een bijeenkomst met militanten in de Pakistaanse stad Quetta. Het is onduidelijk of dit bericht klopt; afgelopen zaterdag weerspraken de Talibaan dit nieuws.

Een deel van de beweging heeft zich ondertussen al afgesplitst en gekozen voor leider Mullah Mohammed Rasool Akhund. Hij zou openstaan voor vredesbesprekingen met de Afghaanse overheid.

    • Huib de Zeeuw