Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Evacuatie rebellen uit Homs na wapenstilstand

De Syrische stad Homs werd bekend als de “hoofdstad van de revolutie”.

Rebellen en burgers uit Homs wachten op de evacuatie. Na maanden onderhandelen bereikten de rebellen en het Syrische regime, na bemiddeling van de VN, een wapenstilstand. Homs is nu geheel in handen van Assad.
Rebellen en burgers uit Homs wachten op de evacuatie. Na maanden onderhandelen bereikten de rebellen en het Syrische regime, na bemiddeling van de VN, een wapenstilstand. Homs is nu geheel in handen van Assad. Foto Louai Beshara/ AFP

Ongeveer achthonderd Syrische rebellen en burgers hebben de wijk Wa’er, het enige district dat nog in handen was van de gewapende oppositie, in de stad Homs verlaten. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens de gouverneur van Homs, Talal Barazzi gaat het om zeker 320 rebellen, zo laat hij weten aan persbureau AP.

De evacuatie is onderdeel van een lokale wapenstilstand tussen de rebellen en het Syrische regime. Onder de rebellen bevinden zich strijders van Al-Nusra, de aan Al-Qaeda gelieerde beweging. In ruil voor het opgeven van Homs laat het regime van Assad 35 rebellen vrij.

‘Hoofdstad van de revolutie’ nu geheel in handen van Assad

De Verenigde Naties (VN) hebben een bemiddelende rol gespeeld bij de wapenstilstand; zeven maanden geleden was er al sprake van een vrijgeleide voor de rebellen maar dit werd om onduidelijke redenen opgeschort. Een aantal “gematigde” rebellengroepen hebben de wapens neergelegd en mogen blijven in Homs.

De centraal gelegen stad Homs staat bekend als de hoofdstad van de revolutie. Het was een van de eerste steden waar de opstand tegen het Syrische regime omsloeg in een gewapende strijd tegen het regeringsleger. De rebellen hadden in 2012 een vijfde van de stad in handen, maar konden door genadeloze bombardementen en een jarenlange belegering van het Syrische leger de stad niet behouden. Door deze belegering is er een groot tekort aan voedsel en medicijnen. Het Syrische Rode Kruis is woensdag toegelaten tot de stad.

Verschillende vredesinitiatieven voor Syrië

Het is niet voor het eerst dat de VN een rol speelt bij een lokale wapenstilstand in Syrië. Eind september werd bij de Syrische-Libanese grens een akkoord bereikt tussen rebellen van Jaish al-Fatah en het Libanese Hezbollah, een belangrijke bondgenoot van het Assad-regime. Het is nog de vraag of deze lokale akkoorden ook kunnen worden omgezet in grotere regionale wapenstilstanden.

Sinds eind oktober praten ook alle internationale spelers over een oplossing van de oorlog die in Syrië dat al vierenhalf jaar duurt. Er werd afgesproken dat er over achttien maanden verkiezingen worden gehouden in Syrië.

Daarnaast vinden er sinds gisteren ook gesprekken plaats tussen rebellengroepen in de Saoedische hoofdstad Riyad. Het doel is om te komen tot een gezamenlijke standpunten zodat ze in januari kunnen deelnemen aan gesprekken met het Syrische regime. Saoedi-Arabië is de belangrijkste steunpilaar van deze groepen.