Eerste vaccin tegen dengue komt op de markt

Mexico is het eerste land dat toestemming geeft voor het uitbrengen van het medicijn.

In Taiwan woedde afgelopen maanden een dengue-epidemie.
In Taiwan woedde afgelopen maanden een dengue-epidemie. Foto David Chang/EPA

Mexico staat als eerste land de verkoop toe van een vaccin tegen knokkelkoorts. Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi Pasteur brengt het medicijn Dengvaxia, waaraan twintig jaar is gewerkt, binnenkort op de markt.

Tot voor kort bestond er nog geen middel waarmee mensen zich vooraf kunnen beschermen tegen de infectieziekte. Volgens Sanofi werkt het medicijn tegen alle vier de serotypen, of subtypen, van het micro-organisme dat knokkelkoorts veroorzaakt.

Twitter avatar sanofipasteur Sanofi Pasteur World’s First Dengue Vaccine Approved in Mexico
https://t.co/qg3qIyFTzV #dengue

Knokkelkoorts of dengue doet zich vooral voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het virus wordt overgebracht door denguemuggen en zorgt in eerste instantie voor griepverschijnselen. In bepaalde gevallen kan het leiden tot de dood.

40.000 proefpersonen

De Mexicaanse federale overheid stelt dat het vaccin na het testen op meer dan 40.000 mensen inmiddels gebleken effectief en veilig is en heeft daarom toestemming gegeven het op de markt te brengen.

Vicedirecteur José Luis Arredondo García van de onderzoeksafdeling van het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Kindergeneeskunde zegt:

“Dengue is een toenemende bedreiging voor Mexico en andere tropische en sub-tropische landen in Zuid-Amerika en Azië. Dit is een belangrijke doorbraak voor de gezondheidszorg. Het zal een verlichtingsmiddel zijn voor de vele mensen die lijden als gevolg van deze ziekte.”

Twitter avatar sanofipasteur Sanofi Pasteur “We have achieved our goal of making dengue the next vaccine-preventable disease.” O. Brandicourt, CEO of Sanofi https://t.co/BNoBMiSshy

Sanofi verwacht de komende weken in meerdere landen toestemming te krijgen het vaccin op de markt te brengen, stelt de leider van het vaccinontwikkelingsprogramma namens het bedrijf tegen persbureau Bloomberg.

Jaarlijks 96 miljoen zieken

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO worden jaarlijks 96 miljoen mensen ziek door het virus. Ongeveer 1 procent overlijdt uiteindelijk. De WHO heeft als doel gesteld dat de wereldwijde sterfte als gevolg van knokkelkoorts in 2020 met 50 procent moet zijn teruggedrongen.

Het gevaar op besmetting en de uitbraak van epidemieën stijgt volgens de wereldgezondheidsorganisatie de laatste jaren als gevolg van toenemende urbanisatie en mobiliteit van mensen in kwetsbare landen. Ook zorgt klimaatverandering ervoor dat het gebied waarin de denguemug voorkomt.