Een gadget voor papier- liefhebbers

De Bamboo Spark zet je krabbels razendsnel over naar je tablet of smartphone.

Schetsen en aantekeningen maken kan prima digitaal, maar is veel lekkerder op papier. Wacom, vooral bekend van zijn tekentablets, heeft iets gemaakt voor papierliefhebbers: de Bamboo Spark.

Het ziet er gewoontjes uit: een stevige grijze map met een A5-notitieblokje erin. Eerder voor congresgangers dan creatievelingen. Maar in de achterkant van de map zit een elektromagnetische plaat, die communiceert met de bijgeleverde pen. Samen zorgen ze ervoor dat alles wat je op papier zet, ook digitaal beschikbaar wordt. Als het blok dat je erin steekt tenminste niet dikker is dan zo’n vijftig pagina’s, anders kunnen de pen en de plaat niet meer communiceren.

De Bamboo Spark is accuraat, maar het blokje moet wel op zijn plek blijven. Schuiven is voor de papieren tekening geen probleem, maar de digitale versie schuift niet mee.

Er hoort een app bij, die je krabbels via bluetooth supersnel overzet naar telefoon of tablet. In het midden van de map vind je een knop, druk erop en de plaat weet dat je aan een nieuwe pagina begint. Vanuit de app kun je je aantekeningen als PDF of als afbeelding verplaatsen naar de clouddiensten Google Drive, Evernote en Dropbox of naar jezelf e-mailen.

Jammer dat je dit voor elke pagina handmatig moet doen. Wel weer handig is dat je hierdoor makkelijk een nauwkeurige bestandsnaam meegeeft. Specifieke krabbels terugvinden in een berg van genummerde bestanden is geen pretje.

Wacom maakt producten voor tekenaars, en ook de Bamboo Spark is vooral voor hen een feestje. De beste feature is het ‘splitsen’ van afbeeldingen. Je kunt de totstandkoming van je tekening in de app als het ware ‘afspelen’. Als je je afbeelding op een eerder moment beter vond, kun je daar de afbeelding splitsen. Je krijgt dan twee versies: de uiteindelijke, en een eerdere versie.

Voor mensen die een apparaat zoeken om geschreven aantekeningen verder digitaal verder uit te werken, is een smartpen zoals de Livescribe wellicht handiger dan de Bamboo Spark. Wacom mist een kans door geschreven tekst niet om te zetten naar digitale tekst.

    • Laura Wismans