’Positieve test in rapport-Pound is Dekker’

Nergens meer kramp dan in de atletieksport op dit moment. Rusland, Kenia, Italië; alle verdachte zaken liggen na een vernietigend dopingrapport onder de loep. Ook in Nederland.

Vorige week plaatste Tom Wiggers, professioneel atleet, een open brief aan de Atletiekunie op zijn Facebookpagina. Hij had het genoemde rapport goed gelezen en ontdekte op pagina 132 in een grafiek waarin positieve dopingtests bij ‘athletes’ op basis van schommelingen in het bloedpaspoort vanaf 2010 uiteen werden gezet, een ‘1’ achter ‘Netherlands’. Hij vroeg de Atletiekunie om opheldering, maar niemand daar kende de zaak.

Wereldantidopingagentschap WADA kwam gisteren met de verklaring. Het gaat volgens woordvoerder Ben Nichols om een positief bloedpaspoort van ‘athlete’ – hier wielrenner – Thomas Dekker uit 2009. Omdat het bloedpaspoortprogramma bij wielrenners destijds nog jong was, koos WADA ervoor een hertest uit te voeren op een bewaard urinemonster uit 2007; die methode was beproefd en daarmee veiliger, zegt directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram. In de urine van Dekker – dit jaar gestopt – werden sporen van epo gevonden en hij werd voor twee jaar geschorst.

Op de vraag waarom Dekkers test uit 2009 in een grafiek met data vanaf 2010 is opgenomen reageerde WADA gisteren niet.