Dit zijn de films die we vandaag voor je bespreken

Met aandacht voor de verfilming van Thomas Rosenbooms roman ‘Publieke werken’ en ‘Snoopy en Charlie Brown: de Peanuts film’

Publieke werken

De verfilming van Thomas Rosenbooms roman Publieke werken (1999), over de overmoed van twee wereldverbeteraars in negentiende-eeuws Amsterdam, had nog een extra vonk krankzinnigheid kunnen gebruiken. (●●●●○)

Opvallend is de prominente rol voor digitaal ‘production design’ in het kostuumdrama, waarvan de historische inspiratiebronnen tot op de huidige dag op de Amsterdamse Prins Hendrikkade te vinden zijn.

Snoopy en Charlie Brown: de Peanuts film

Ook de animatiefilm over ‘stuntelaar’ Charlie Brown en zijn hondje Snoopy, creaties van striptekenaar Charles M. Schulz, draait om het grote verschil tussen Charlies negatieve zelfbeeld en hoe anderen hem zien: als integer persoon, lieve broer en goede vriend. (●●●○○)

De wereld van Charlie is zeker geen onbezorgde kinderwereld. Toch is Peanuts is een Amerikaans fenomeen dat steeds weer nieuwe fans vindt.

In the Heart of the Sea

De verfilming van het historische verhaal achter Herman Melvilles roman Moby Dick biedt boeiende inzichten in het dagelijks leven van een walvisvaarder maar werkt zich nogal omslachtig naar nogal fletse hoogtepunten toe. (●●●○○)

Tout en haut du monde

Deze Franse animatiefilm (Reis naar het Noorden) gaat dapper het gevecht aan met het geweld van de grote animatiestudio’s, zoals de Peanuts Film en The Good Dinosaur. Toch is bescheidenheid is juist de kracht van dit regiedebuut van animator Rémi Chayé, dat in tsaristisch Rusland anno 1892 afspeelt. (●●●●○)

Verder in de Filmbijlage recensies van: Chorus, Dummie de mummie en de sfinx, Bon Bini Holland, Rams en een interview met de IJslandse regisseur Grímur Hákonarson.

    • Roderick Nieuwenhuis