Dit schreven wij afgelopen jaar over Time’s ‘Person of the Year’

Haar optreden tijdens de eurocrisis en de vluchtelingencrisis leverde haar al de bijnaam ‘de machtigste vrouw van Europa’ op. Nu is Angela Merkel ook Time Person of the Year. Deze vijf verhalen schreef NRC onlangs over haar.

De vloeibare Merkel
Juist in de week dat Angela Merkel exact tien jaar aan de macht is, demonstreert zij in de vluchtelingencrisis steeds meer machteloosheid, constateert Frank Vermeulen, onze correspondent in Berlijn.

Als Merkel volgend jaar VN-chef kan worden, is ze weg
Een interview met voormalig CDU-spindocter Peter Radunski over de groeiende kritiek op Merkel. „Ze heeft een probleem: hoe gaat ze de geschiedenis in?”

‘De enige echte leider is Merkel’
Nog een interview, ditmaal met Herman Van Rompuy, de oud-president van Europa. Hij roemt Merkels optreden rond de vluchtelingencrisis. “Wat Merkel zegt is verfrissend voor een samenleving vol cynisme.”

Realpolitik in het Europa van Merkel
In zijn Wereldblik van 16 oktober richt onze columnist Juurd Eijsvoogel zijn blik op Merkels staatsbezoek aan Turkije. “Misschien zou Angela Merkel liever wachten, die luxe heeft ze niet.”

Groeiend gemor over bondskanselier
Een analyse van onze correspondent Frank Vermeulen over hoe de politieke steun voor Merkel afneemt naarmate het aantal vluchtelingen in Duitsland toeneemt.

    • een onzer redacteuren