Hema schikt met franchisers

Hema schikt een slepende ruzie met zijn franchisenemers. De winkelketen betaalt uitgesmeerd over drie jaar 19 miljoen euro aan de zelfstandige winkeliers die onder het Hema-merk opereren. Ongeveer de helft van de 520 Nederlandse Hema’s is in handen van franchisenemers. Zij klaagden de afgelopen jaren veelvuldig over het moederbedrijf. Hema zou veel te hoge kosten in rekening brengen voor onder meer marketing en voor producten die centraal worden aangeleverd, zoals brood en gebak. Er liep een arbitrageprocedure, maar die is nu beëindigd. Door de schikking heeft Hema het afgelopen kwartaal wel een groter verlies geleden. Het nettoverlies bedroeg 28,8 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in het derde kwartaal van 2014. Zonder de schikking was voor het eerst in drie jaar tijd sprake van een verbetering van het resultaat. Het winkelbedrijf behaalde in het derde kwartaal een omzet van 293 miljoen euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. (ANP)