Het Binnenhof verbouwt: in één keer en niet duurzaam

Het Binnenhof gaat vanaf 2020 vijf jaar lang dicht voor een grondige verbouwing. Foto Siebe Swart/HH

Het Binnenhof gaat vanaf 2020 helemaal dicht. Het hele complex wordt in één keer in vijf jaar grondig verbouwd. Nadat het kabinet eerder op advies van minister Blok (Rijksdienst, VVD) voor deze optie heeft gekozen, stemmen nu ook VVD en PvdA er zeer waarschijnlijk mee in.

De verbouwing van het Binnenhof, die in 2020 moet beginnen, is volgens het kabinet „dringend nodig” om grote gebreken te herstellen op het gebied van onder meer brandveiligheid, houtrot en lekkende daken en liften. De geschatte kosten zijn zeker 500 miljoen euro.

Het kabinet koos in september voor de variant om het Binnenhof in één keer te verbouwen, een „zo sober mogelijke renovatie”. Een andere optie was een gefaseerde verbouwing waarbij delen van het complex open kunnen blijven, maar die optie was wel duurder.

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert van de PvdA zegt dat haar partij kiest voor „de kortste en minst dure variant”. „Als we anderen vragen sober om te gaan met belastinggeld dan doen wij dat zelf ook”, aldus Wolbert. Ook de VVD wil een sobere verbouwing. Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé is wel tegen het aanscherpen van de duurzaamheidseisen die er al zijn. „Dat maakt het duurder en het vertraagt de boel”, zei ze tegen persbureau ANP.

Dat een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord zou gaan met de keuze van het kabinet was nog onzeker omdat de speciale Kamercommissie Bouwbegeleiding eerder kritisch was op de ‘snelle’ variant.

Als gevolg van de verbouwing zou de Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten verhuizen. Ton Elias (VVD), voorzitter van die commissie, noemde dat „zeer ingrijpend” voor het „kloppend hart van de democratie”. Ook Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol was kritisch.

Morgen debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de renovatie en de gevolgen daarvan voor het eigen onderkomen.