Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Teevendeal niet in orde, Opstelten schoot tekort bij informeren Kamer’

De schikking zoals officier van justitie Teeven die sloot is “aanvechtbaar” en het ontbrak op het ministerie van Opstelten tijdens de bonnetjesaffaire “aan goede regie”, zegt de commissie-Oosting.

De schikking die Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. “kan de toets van kritiek niet doorstaan”. Ook de manier waarop voormalig minister Ivo Opstelten de Tweede Kamer sinds vorig jaar heeft geïnformeerd “vertoont tekortkomingen”. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de commissie-Oosting, die onderzocht wat de ‘Teevendeal’ is gaan heten.

Onder voorzitterschap van oud-Ombudsman Marten Oosting onderzocht de commissie de schikkingsovereenkomst die Teeven, nu Tweede Kamerlid, vijftien jaar geleden sloot met Cees H. Het Openbaar Ministerie – en dus Teeven, maar ook VVD’er Ben Swagerman, die de deal mede ondertekende - had de Belastingdienst niet buiten de afspraken mogen houden. Het was destijds “geldend beleid” dat officieren van justitie over alle schikkingen met de Belastingdienst overlegden, schrijft de commissie.

De commissie is ook kritisch op de toezegging dat het OM zou bepleiten om H. niet zijn straf te laten uitzitten voor een ontsnappingspoging uit de Bijlmergevangenis. Het OM heeft hierover zelfs contact gezocht met de rechter die over dit gratieverzoek moest besluiten. Die toezegging kent “geen toereikende wettelijke grondslag”, oordeelt de commissie.

Vanaf de eerste keer dat televisieprogramma Nieuwsuur met nieuws over de deal komt, 11 maart 2014, heeft het op het ministerie van Veiligheid en Justitie ,,ontbroken aan goede regie”. Zou die er wel zijn geweest, dan is aannemelijk dat ,,uiteindelijk niet de situatie zou zijn ontstaan waarin minister Opstelten zich op 9 maart 2015 gedwongen zag zijn ontslag aan te bieden.” Met in zijn kielzog staatssecretaris Teeven.

Lees hier het hele rapport over de commissie-Oosting:

Rapport commissie-Oosting

Insinuatie Schippers over ‘externe krachten’ onterecht

De commissie stelt vast dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) ten onrechte heeft gesuggereerd dat er externe ‘krachten’ in het spel waren die de onthullingen over de Teevendeal stuurden. Ook constateert de commissie dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een brief van een klokkenluider over de deal heeft laten vernietigen:

“Kennelijk heeft zij zich […] niet gerealiseerd dat de inhoud van de bewuste brief naar haar aard van belang was te achten voor de enkele weken eerder ingestelde onderzoekscommissie.”

Advies: stel voortaan onafhankelijk onderzoek in

De commissie beveelt aan om voortaan meteen onafhankelijk onderzoek in te stellen als het gaat over zaken die “politiek en publicitair onder een vergrootglas liggen”. Dat deed minister Opstelten in dit geval niet, hij liet oud-OM-leidinggevende Henk Van Brummen onderzoek doen. Die kreeg ook maar veertien dagen voor het onderzoek en werd door ambtenaren herhaaldelijk gevraagd om aanpassingen in zijn ‘onafhankelijke’ onderzoek te doen.

De Tweede Kamer besloot vanmiddag om eerst een hoorzitting te houden met de onderzoekers. Daarna volgt een debat met premier Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD). Beide zullen waarschijnlijk volgende week plaatsvinden.