Arrestatie generaal Mahmuljin, verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden

In Bosnië-Herzegovina is een oud-legergeneraal gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in zijn land tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig. Het gaat om Sakib Mahmuljin (63), die de beschuldigingen tegen hem eerder heeft ontkend. De oorlogsmisdaden waarvan Mahmuljin wordt beschuldigd, vonden plaats in de tweede helft van 1995. De betrokken militie van buitenlandse vrijwilligers zou destijds een vijftigtal Serviërs hebben weggevoerd en vermoord die eerder door andere legereenheden waren overmeesterd. Volgens de aanklager in Sarajevo was Mahmuljin op de hoogte van het voornemen de Serviërs te vermoorden, heeft hij niet geprobeerd dat bloedbad te voorkomen en heeft hij de daders achteraf ook niet gestraft. (NRC)