Bewindvoerders TSN vechten verbod op loonsverlaging aan

De bewindvoerders noemen het thuiszorgakkoord “vaag” en pas op “langere termijn effectief”.

De bewindvoerders van TSN gaan in beroep tegen het verbod van de rechter op loonsverlaging. De thuiszorgorganisatie wilde de lonen van 4.300 werknemers verlagen in een poging financieel gezond te blijven.

Door die maatregel zette de rechter in Almelo eind vorige maand een streep. Het noodlijdende TSN staat sindsdien onder financieel toezicht. De onderneming lijdt verlies op de thuiszorg, omdat het werknemers meer uitbetaalde dan de gemeente vergoedde.

Weinig vertrouwen in akkoord

In de verklaring laten de bewindvoerders blijken weinig vertrouwen te hebben in het het akkoord dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid (PvdA), de vakbonden en Nederlandse gemeenten vorige week sloten. Ze noemen de gemaakte afspraken “vaag” en pas “effectief op de langere termijn”.

In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de invoer van een verplichte ‘code verantwoordelijk marktgedrag’. Die code dwingt gemeenten om goede arbeidsvoorwaarden en zorgkwaliteit mee te laten wegen bij de zorginkoop. Ook wordt de inzet van een zzp-constructie, de zogenaamde alfahulpen, vanaf 2017 verboden.

TSN is de grootste thuishulporganisatie van Nederland en helpt dagelijks zo’n 40.000 ouderen. Bij een faillissement zouden 12.000 werknemers hun baan verliezen.

    • Sjoerd Klumpenaar