Altijd te laat? Doe er iets aan!

Wil je punctueler worden? Plan dan te vroeg te komen.

Illustratie Tomas Schats

Dagelijks ren je met een half gesmeerde boterham in je mondhoek het huis uit. Wéér te laat. Maar telkens ben je ervan overtuigd genoeg tijd te hebben. Herkenbaar? Dan behoor jij misschien tot de groep chronische laatkomers.

Vijf procent van de Nederlanders komt elke dag te laat, blijkt uit een rondvraag van NRC. Eerder onderzoek van YouGov gaf datzelfde resultaat voor de Verenigde Staten. Onderzoek van San Francisco State University toont aan dat die groep chronische laatkomers opvallend uniform is. Het zijn mensen die vaker de neiging hebben taken voor zich uit te schuiven, meer problemen hebben met zelfdiscipline, en bijvoorbeeld een grotere behoefte aan spanning hebben.

Goed nieuws: je kunt er best iets aan doen. Deze drie tips kunnen helpen tegen chronisch te laat komen.

1. Doe alles in stapjes

Onderzoek van de Stern School of Business toont aan dat mensen die handelingen in gedetailleerde stappen bekijken, nauwkeurigere inschattingen maken van de hoeveelheid tijd die het ze zal kosten.

Bekijk dat wat je doet vanuit een derde persoon: hoeveel tijd denkt een ander dat het me kost? Gedachten als: ‘het lukt me vast wel’ krijgen dan minder snel de overhand.

2. Wees nooit op tijd

Maar dat was toch juist de bedoeling? Nee. Mensen die ergens exact op tijd willen zijn laten geen enkele ruimte voor toeval over en zijn daarom vaak te laat. Moet je om half negen op je werk zijn? Streef dan standaard naar kwart over acht. Diana DeLonzor, schrijfster van het boek Never Be Late Again en onderzoekster aan San Francisco State University: „Punctueel zijn is plannen om te vroeg te komen.”

3. En onthoud: te vroeg zijn is niet erg

DeLonzor stelt ook dat chronische laatkomers het vaak haten ‘tijd over’ te hebben. Ze worden gelukkig van precies op tijd zijn, zonder enige tijd te verspillen. Het helpt volgens DeLonzor daarom om van tevoren te bedenken wat je met die extra tijd kunt doen. Je kunt je alvast voorbereiden op een vergadering, bijvoorbeeld. Op die manier krijgt te vroeg zijn een positievere betekenis.

    • Anne Corré