AA Gent wint en overwintert in de Champions League

De laatste keer dat Belgische club de groepsfase van de Champions League overleefde was vijftien jaar geleden.

Danijel Milicevic (rechts) viert dat hij Gent op 2-1 heeft gezet. Foto Laurent Dubrule / EPA

Na Nederland overwintert ook België voor het eerst in lange tijd weer in de Champions League. Door een zege op koploper Zenit St. Petersburg blijft AA Gent namelijk tweede in groep H en gaat de Belgische club door naar de volgende ronde van het voetbaltoernooi. Ook Chelsea en Arsenal plaatsten zich voor de knock-outfase.

Voor de laatste speelronde had Gent één punt voorsprong op Valencia. Doordat de Spanjaarden woensdag in eigen huis verloren van Olympique Lyon kwam die voorsprong eigenlijk al niet meer in gevaar. De laatste Belgische club die de groepsfase van de Champions League overleefde was Anderlecht, vijftien jaar geleden.

Gent ging tegen Zenit, dat al zeker was van de volgende ronde, meteen fel van start. Dat leidde in de eerste minuten tot een aantal kansen en na ruim een kwartier ook tot het eerste doelpunt, van Laurent Depoitre. In de tweede helft trok Artjom Djoeba voor Zenit de score gelijk, waarna Danijel Miličević de 2-1 maakte.

Arsenal nipt door, Chelsea wint

Naast Gent wisten ook Chelsea en Arsenal zich te plaatsen voor de achtste finales van het Europese clubtoernooi. Voor Arsenal was dat geen gemakkelijke opgave, omdat de club uit Londen met ruime cijfers moest winnen van Olympiakos Piraeus. Op bezoek in Athene wonnen de Gunners echter vrij gemakkelijk: 0-3.

Ook Chelsea – na vijf speelrondes koploper in groep G - kon in theorie de achtste finales nog mislopen bij een nederlaag tegen FC Porto. In eigen huis won de ploeg van José Mourinho echter met 2-0. De Portugezen verliezen hun tweede plek daardoor aan Dinamo Kiev, dat woensdag wel wist te winnen.

FC Barcelona en Bayern München waren voor de laatste speelronde al zeker van plaatsing voor de volgende ronde. De Spanjaarden speelden gelijk tegen Bayer Leverkusen. Daardoor had AS Roma in diezelfde groep genoeg aan een gelijkspel tegen BATE Borisov om tweede te worden.

    • Joost Pijpker