20 miljoen keer ‘praat Nederlands met me’ en andere YouTube-hits

Videoclip van Kenny B is populairste video van het jaar.

Screenshot uit 'Parijs' / TopNotchNL

YouTube heeft woensdag de lijst met meest bekeken video’s in Nederland gepubliceerd. Voor het eerst staat daar een Nederlander bovenaan: de clip van het nummer ‘Parijs’ van zanger Kenny B is meer dan 20 miljoen keer bekeken. Ook Lil’ Kleine en Ronnie Flex doen het goed: zij staan met twee nummers in de top tien van populairste muziekvideo’s. ‘Drank & Drugs’ staat op de vierde plaats en ‘Zeg Dat Niet’ op plek negen.

Op nummer twee op de lijst in Nederland staat de clip van het nummer ‘See You Again’ van Wiz Khalifa en Charlie Puth. Wereldwijd is dit de meest populaire video: tot nu hebben maar liefst 1,2 miljard mensen de clip bekeken.

Als officiële videoclips buiten beschouwing worden gelaten weet Kenny B nog steeds op te duiken in de Nederlandse ranglijst: de meest bekeken video is dan de parodie ‘Praat Amsterdams Met Me’ van Ponkers. Ook een andere parodie van ‘Parijs’ staat in de top tien: de video ‘Praat Rotterdams Met Me’ van Sasha Ivantic.

Ook kinderfilmpjes zijn populair: maar liefst vier filmpjes uit de top tien zijn gericht op peuters en kleuters. Favoriet is een compilatie van filmpjes van tekenfilmfiguur Peppa Big.

Wie weet verandert de toplijst nog iets voor het eind van het jaar. Een Nederlandse YouTube-video is in minder dan een week al ruim 5 miljoen keer bekeken. Het gaat om een experiment waarbij gewelddadige Bijbelverzen aan voorbijgangers worden voorgelezen, die denken dat het om teksten uit de Koran gaat. De video is geproduceerd door het kanaal Dit Is Normaal.

    • Wouter van Dijke