Zij poetsen de dood weg uit een huis

Medewerkers van het bedrijf Scene Clean maken woningen schoon nadat er iemand is overleden.

Medewerkers van het Amerikaanse bedrijf Scene Cleane maken huizen schoon nadat daar iemand is overleden. Foto Roos Koole/ANP

In de Amerikaanse staat Minnesota sterven jaarlijks zo’n 40.000 mensen. Voor sommigen van hen duurt het weken of zelfs maanden voor ze gevonden worden in hun huis. Het ontbindingsproces heeft het lichaam en de woning dan al ernstig toegetakeld. En iemand moet dat opruimen.

In een longread toont de Amerikaanse krant MinnPost het leven van de schoonmakers van het bedrijf Scene Clean. Hun opdracht: de woning zo achterlaten alsof de dood er nooit heeft rondgewaard. Als lijkschouwers de plaats van overlijden hebben onderzocht en het lichaam is meegenomen, komt het bedrijf in actie.

Hersensoep

Wat de schoonmakers dan vaak aantreffen beschrijft oprichter Nate Berg als een ‘hersensoep’.

“Ik zeg nieuwe medewerkers gewoon dat alles wat op de grond ligt ketchup is, met af en toe misschien wat macaroni.”

Bij Scene Clean werken nu zestien mensen. Flink wat personen solliciteren bij het bedrijf, maar veel aspirant-medewerkers kunnen het werk niet aan, stelt Berg. De meeste van de werknemers hebben daarom een achtergrond in het leger of bij de hulpdiensten.

Woning afbreken

De situaties die de schoonmakers aantreffen zijn vaak zo gruwelijk dat delen van de woning moeten worden afgebroken voordat het werk gedaan kan worden. Geregeld moeten er gaten in de vloer worden gemaakt en delen van de ondergrond verwijderd om aan de opdracht te voldoen: het huis zonder een spoor van dood op te leveren.

“Het is zo goed als nieuws als het klaar is en de familie kan de woning gaan verkopen.”

Lees de longread hier, 4.250 woorden (gemiddelde leestijd: 15 minuten)
    • Jorg Leijten