Witte Huis: Donald Trump niet geschikt voor presidentschap

Het Witte Huis reageert op het plan van Trump om alle moslims de toegang tot Amerika te weigeren.

Woordvoerder Josh Earnest staat de pers te woord in het Witte Huis in Washington Foto: Evan Vucci / AP Photo

Het Witte Huis heeft dinsdag bij de dagelijkse persconferentie laten weten dat het de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump niet geschikt acht om het hoogste ambt te vervullen. De controversiële vastgoedmagnaat zorgde maandag flinke ophef met zijn plan om alle moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen.

Woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis noemde de uitspraken van Trump “beledigend en giftig”; ze zouden onderstrepen dat Trump het inschattingsvermogen mist om president te worden. Verder riep Earnest andere presidentskandidaten op om krachtig afstand te nemen van Trumps uitspraken. “Trump nog langer steunen is een diskwalificatie op zichzelf.”

Na de verklaring van het Witte Huis liet ook het Pentagon weten afstand te nemen van de uitspraken. Een woordvoerder noemde de suggestie dat Amerika in strijd zou zijn met de islam “contraproductief” voor de militaire operaties en Amerikaanse normen en waarden.

Donald Trump blijft zelf onbewogen onder de kritiek. “Ze kunnen me niets schelen”, zei hj hij in een telefoongesprek met CNN. “Ik doe wat juist is.”

Ongebruikelijke reactie

Het Witte Huis reageert omdat het de uitspraken van Trump ziet als een bedreiging voor het heersende beeld van Amerika in het buitenland. Volgens Amerika-correspondent Guus Valk is het vrij ongebruikelijk dat het Witte Huis zich mengt in de presidentiële campagne.

“Het komt niet vaak voor, maar het Witte Huis kon na gisteren bijna niet meer anders. Het lag daarom in de lijn der verwachtingen dat er iets over gezegd zou worden, maar dit is een wel heel sterke diskwalificatie.”

Eerder kwamen hooggeplaatste Republikeinen al in opstand tegen de uitspraken van Trump. Zo liet Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden al weten afstand te nemen van Trumps uitspraken. “Dit is niet waar onze partij voor staat en, nog belangrijker, niet waar ons land voor staat.” Marco Rubio vond Trumps uitspraken “beledigend” en Jeb Bush typeerde Trump als “losgeslagen”.

Kandidaat Lindsey Graham deed daar dinsdag nog een schepje bovenop. Volgens de Republikeinse senator uit South Carolina is Trumps retoriek koren op de molen van terreurbeweging Islamitische Staat. “Hij brengt onze soldaten en diplomaten in gevaar. Hij geeft de vijand kracht.”

‘Hillarys kerstcadeau onder de boom’

In de Republikeinse partij heerst de angst dat Trump door zijn extreme uitspraken de zwevende kiezers richting de Democraten drijft. Zo ook kandidaat Carly Fiorina.

Twitter avatar CarlyFiorina Carly Fiorina Donald Trump is Hillary Clinton’s Christmas gift wrapped up under a tree. I am the lump of coal in her stocking.
https://t.co/nT2HfkkiG5

Democratische kandidaten zien hun kans schoon om de druk op Trump en de Republikeinen op te voeren. De Democraat Martin O’Malley ging daarbij ver; hij noemde Trump op Twitter een “fascistische demagoog”.

Twitter avatar MartinOMalley Martin O’Malley .@realdonaldtrump removes all doubt: he is running for President as a fascist demagogue.
    • Sjoerd Klumpenaar