Faillissementen in Nederland, in vier grafieken

Beeld: iStock

2013 was een rampjaar qua faillissementen. Het aantal bedrijven dat failliet ging, was het hoogst sinds 1951. Sindsdien daalde het aantal eigenlijk vrij constant. In de eerste elf maanden van 2014 gingen bijvoorbeeld 6.125 bedrijven failliet, dit jaar waren dat er slechts 4.786. Goed nieuws voor bedrijven dus, maar dat geldt niet voor elke sector.

Aantal faillissementen blijft stabiel

Het aantal faillissementen bereikte in augustus 2015 zijn laagste niveau sinds oktober 2008. In de maanden september, oktober en november steeg het aantal weer licht, maar het is volgens het CBS nog te vroeg om te concluderen dat er een einde is gekomen aan de neerwaartse trend.

En zo zijn de faillissementen verdeeld over Nederland.

De meeste faillissementen in november 2015 werden aangevraagd in de handel, gevolgd door de financiële dienstverlening.

Relatief gezien gingen er in de horeca echter de meeste bedrijven failliet. En opvallend: het aantal faillissementen in de horeca daalde vanaf 2013 minder sterk dan het totale aantal faillissementen.

Toch ook nog een beetje goed nieuws voor de horeca: in 2014 en ook in de eerste drie kwartalen van 2015 gingen minder horecabedrijven failliet, zo blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl van afgelopen oktober. Het aantal failliete hotels verminderde met 40 procent, het aantal restaurants, cafetaria’s en ijssalons met 35 procent ten opzichte van 2014. Bij cafés was de daling 25 procent.

    • NRC Q