Wapens voor de rede

Niet eerder had tijdschriftenuitgever Danny Miller zich om het klimaat of andere wereldproblematiek bekommerd. Tot hij tijdens een kunstfestival Al Gore hoorde spreken. Direct na het festival las Miller zijn boek, The Future, en besloot hetzelfde te doen: complexe problemen uitleggen op een simpele manier. Miller maakte met zijn ‘creative agency’ Hümans After All al eerder tijdschriften voor onder andere Google, Facebook en filmfestival BAFTA, door Gore maakt hij het blad Weapons of Reason.

Het onafhankelijke tijdschrift verschijnt elk half jaar. Elke editie bespreekt het een andere internationale kwestie. De eerste keer Antarctica, uiteraard ging er een kopietje naar Gore, en deze tweede editie is ‘de megastad’ het thema. Acht megasteden, tien miljoen inwoners of meer, worden besproken. Elk met hun eigen problemen. In Tokio (37 miljoen inwoners, 1,9 personen per huishouden) zijn de tieners eenzaam, de dood blijkt een populaire online zoekterm. In Manila (12 miljoen inwoners, 4,7 personen per huishouden) zijn de uitdijende sloppenwijken juist het probleem.

Alle verhalen zijn voorzien van heldere kleurige illustraties en infographics, meer dan tien illustratoren werkten mee aan het blad, toch blijft het een mooi geheel. Complexe verhalen worden door de illustratoren op een poëtische manier vertaald. Zo veranderen de roze bloesemblaadjes in Tokio door de wind van kleine mensjes in stroppen, schedels en lege flessen wijn. Wat je hiermee moet? Dat mag je zelf weten. ‘This is a magazine to turn knowledge into action’, zo opent het blad. ‘What will you do?’

    • Astrid van Rooij