‘VS onderzoeken omstreden leveringen Imtech in Iran’

De Telegraaf heeft een rapport ingezien waarin 198 mogelijke overtredingen worden genoemd.

Foto Olaf Kraak / ANP

Het in augustus failliet verklaarde installatiebedrijf Imtech heeft jarenlang zaken gedaan in Iran en Syrië. Een dochteronderneming van de multinational leverde nog tot begin dit jaar mogelijk gevoelige apparatuur en diensten aan bedrijven en personen in die landen, schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

De krant heeft een intern rapport ingezien waarin onderzoekers 198 mogelijke overtredingen noemen. Het gaat om transacties met personen en bedrijven uit landen als Iran, Cuba, Birma en Zuid-Soedan. De inspecteurs definieerden 51 leveringen aan zogeheten “denied entities or persons”. Amerikaanse toezichthouders zouden nu ten minste vier leveringen onderzoeken aan Iraanse bedrijven die op de zwarte lijst staan van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Kopers op de hoogte

De dochteronderneming in kwestie is Radio Holland, dat gespecialiseerd is in het plaatsen van radar- en navigatiesystemen en dat in 2006 werd gekocht door Imtech. In het interne rapport staat niet expliciet wat Radio Holland heeft verkocht. Aanleiding voor het onderzoek was volgens De Telegraaf een melding over “een levering in Iraanse wateren”.

Mocht blijken dat Imtech inderdaad de regels heeft overtreden, riskeren de partijen die de marinedivisie van Imtech overnamen - Parcom en Pon Holding - een boete, schrijft het dagblad. Een woordvoerder van het voormalige bestuur van Imtech laat aan de krant weten dat de kopers zijn geïnformeerd over het rapport.

    • Laura Klompenhouwer