President Jemen bevestigt voorstel wapenstilstand

In een brief aan de VN stelt Hadi dat het staakt-het-vuren moet ingaan op 15 december en zeven dagen duurt.

Een strijder gelieerd aan de regeringstroepen van president Hadi in de Jemenitische stad Marib. Foto Abdullah Al-Qadry/AFP

De president van Jemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, heeft de internationale coalitie geleid door Saoedi-Arabië gevraagd om een wapenstilstand. Het staakt-het-vuren moet op 15 december ingaan en zeven dagen duren.

Dat heeft Hadi laten weten in een brief aan de Verenigde Naties. De wapenstilstand moet samenvallen met vredesbesprekingen, die worden gesteund door de VN, en die een einde moeten maken aan het maandenlange geweld in het land dat aan zeker 6.000 mensen al het leven heeft gekost. Hadi schrijft verder dat de wapenstilstand automatisch verlengd moet worden als beide strijdende partijen zich daaraan committeren.

Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op diplomaten die de situatie in Jemen volgen, is Hadi juist degene die het vredesproces frustreert. Dat zou hij doen omdat een akkoord het einde van zijn politieke carrière betekenen, aldus een anonieme diplomaat. Zo zou de druk op Saoedi-Arabië steeds groter worden om hun steun aan Hadi terug te trekken of om hem aan de kant te zetten.

VN-gezant: vredesbesprekingen in Zwitserland

Het voorstel van de Jemenitische president komt een dag nadat speciaal VN-gezant voor Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed aankondigde dat beide partijen elkaar op 15 december zullen ontmoeten in Zwitserland voor vredesbesprekingen. Daarbij zullen er geen buitenlanders aanwezig zijn, ook niet Saoedi-Arabië.

Eerdere vredesonderhandelingen in Genève in juni liepen op niets uit, omdat de internationaal erkende regering als de rebellen elkaar beschuldigden van mensenrechtenschendingen. In mei mislukten tevens gesprekken toen president Hadi weigerde op te komen dagen.

In Jemen woedt al negen maanden lang een oorlog tussen de Houthi’s en het Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Hij wordt sinds maart gesteund door luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië. In januari stapte de regering van Jemen op en vertrok uit hoofdstad Sana’a naar Aden. De rebellen grepen de macht in de hoofdstad en andere delen van het land.

    • Sam de Voogt