Oud-Europarlementariër PVV veroordeeld tot 5 maanden cel

De 35-jarige Daniël van der Stoep probeerde volgens de rechter minderjarige meisjes te verleiden tot seks.

Het Europees Parlement in Brussel.
Het Europees Parlement in Brussel. Foto Lex van Lieshout / ANP

Een voormalig Europarlementariër voor de PVV is dinsdag veroordeeld tot vijf maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat meldt de rechtbank in Den Haag. De 35-jarige Daniël van der Stoep probeerde volgens de rechter minderjarige meisjes te verleiden tot seks.

Ook kreeg Van der Stoep een taakstraf van 240 uur opgelegd en werd hij schuldig bevonden aan het bezit van cocaïne. De oud-politicus bood de kinderen (tussen de 14 en 16 jaar oud) cadeaus, geld en zelfs cocaïne aan. Een van de drie meisjes was de dochter van een collega van Van der Stoep. De incidenten zouden twee jaar lang hebben aangehouden. De meisjes weigerden met de man naar bed te gaan.

‘Zeer geraffineerd te werk’

Volgens de rechter ging Van der Stoep op “een zeer geraffineerde wijze te werk” en zocht hij keer op keer de grenzen op van de minderjarigen. In de uitspraak staat:

“De politicus heeft niet geaarzeld om bij de pogingen zijn seksuele verlangens te bevredigen, gebruik te maken van het leeftijdsverschil, zijn positie en status als Europarlementariër en zijn riante inkomen. Ook heeft hij getracht de meisjes te isoleren van hun omgeving.”

Van der Stoep ontkent seksuele bedoelingen te hebben gehad met de giften, maar dat geloofde de rechter niet. De vader van een van de meisjes deed aangifte tegen de voormalige Europarlementariër, nadat hij pikante berichten van Van der Stoep op de telefoon van zijn dochter had aangetroffen. Hierop werd een rechtszaak aangespannen.

Eerder aanrijding veroorzaakt

De celstraf was conform de eis van het Openbaar Ministerie. Van der Stoep gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, meldt het AD. Hij noemde de uitspraak tegenover het AD “belachelijk” en weigerde verder commentaar te geven.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli vorig jaar in het Europees Parlement. Hij begon als parlementslid van de PVV, maar gaf zijn zetel onder druk op nadat hij hij onder invloed van alcohol een auto-ongeluk had veroorzaakt.

Vanaf december 2011 ging hij verder als onafhankelijk lid en startte hij de eurosceptische fractie Artikel 50. Die partij wist bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 geen zetel te veroveren. Begin 2015 ging de partij op in VNL, de partij van oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren.