VN: merendeel Syriërs Europa hogeropgeleid

Zo’n 63 procent van de Syriërs die in Europa aankwamen is dit jaar vertrokken uit het land.

Migranten wachten op voedsel bij een vluchtelingenkamp in de buurt van Idomeni in Griekenland. Foto Giannis Papanikos / AP

Het merendeel van de Syriërs die dit jaar naar Europa zijn gevlucht, is hogeropgeleid. Een meerderheid van de vluchtelingen zou bovendien direct uit Syrië zijn overgekomen, blijkt uit een enquête van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Zo’n 63 procent van de Syriërs die in Europa aankwamen, is dit jaar vertrokken uit het door oorlog ontwrichte land.

Uit het onderzoek, dat dinsdagochtend is gepresenteerd door een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, blijkt dat 86 procent van de Syriërs die naar Europa komen een vorm van hoger onderwijs heeft genoten. De grootste groepen zijn studenten en werkenden uit verschillende hoeken van de Syrische samenleving.

‘Exodus gaat door’

Op dezelfde persconferentie riep de VN-zegsvrouw de Jordaanse regering in te grijpen op de grens tussen Jordanië en Syrië. Daar zouden nu 12.000 Syriërs zijn gestrand. De omstandigheden waarin zij moeten overleven verslechteren volgens de UNHCR in rap tempo.

De eerder gemelde daling van het aantal vluchtelingen dat aankomt op Griekse eilanden lijkt overigens van korte duur. De Internationale Organisatie voor Migratie maakte in de laatste week van november nog bekend dat het aantal aankomsten in Griekenland was gedaald van zo’n vierduizend per dag naar 155 in één weekend. Volgens de VN-woordvoerder gaat de exodus echter door:

Twitter avatar melissarfleming Melissa Fleming 4,978 refugees & migrants arrived on the Greek islands today. The exodus continues. https://t.co/eaUuIrgpKz
    • Laura Klompenhouwer