Belangrijkste Britse kunstprijs voor project in achterstandswijk Toxteth in Liverpool

Het Londense collectief Assemble is de winnaar van de Turner Prize 2015. De groep kreeg de prijs, 25.000 Britse pond (34.700 euro), gisteravond uitgereikt in kunstcentrum Tramway in Glasgow, waar het werk van de vier genomineerden tot 17 januari tentoongesteld is. De andere kandidaten voor de Turner waren Bonnie Camplin, Janice Kerbel en Nicole Wermers.

Assemble, een groep van achttien jonge architecten, kunstenaars en vormgevers, krijgt de belangrijkste Britse kunstprijs voor het sociale kunstproject Granby Four Streets in de achterstandswijk Toxteth in Zuid-Liverpool. De leden van het collectief hielpen de bewoners met het opknappen van een rij huizen die op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Ook richtten ze er de Granby Workshop op, waar de lokale bewoners handwerktechnieken konden leren om zelf meubels te maken. In Tramway bouwde het collectief een showroom waar bezoekers zelfgemaakte spullen uit de Granby Workshop konden verkopen. Assemble: „Voor sommigen is dit kunst, voor anderen is het een dagelijkse strijd om het bestaan.”

Assemble begon in 2010 met de bouw van een tijdelijke bioscoop in een verlaten benzinestation in Oost-Londen: The Cineroleum, tevens een onderzoek naar hergebruik van benzinestations. Nu opereert de groep vanuit Sugarhouse Studios, een voormalig pakhuis. (NRC)