Tram- en buschauffeurs Utrecht willen staken

Aanstaande maandag rijden er mogelijk geen trams en bussen in de Domstad.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Utrechtse tram- en buschauffeurs dreigen met een grote staking in Utrecht en omgeving. Aanstaande maandag willen zij hun werk neerleggen. Volgens een woordvoerder van vervoersbedrijf U-OV zijn de chauffeurs boos over de winterdienstregeling, die op 14 december in moet gaan.

In die dienstregeling zitten veel te lange diensten, vinden chauffeurs. De lange diensten zouden gecompenseerd worden met een pauze aan het einde van de dienst, maar daar gaan de chauffeurs niet mee akkoord. Ze willen liever een pauze halverwege hun dienst.

De woordvoerder benadrukt dat de directie van het bedrijf nog in onderhandeling is met de ondernemingsraad en hoopt de staking af te kunnen wenden. Zo probeert de directie om de lange diensten aan te passen. Wel geeft ze aan dat het moeilijk is om een naadloze planning te maken, vooral door de vele werkzaamheden in de Utrechtse binnenstad.

De directie van U-OV gaat er vanuit dat er een oplossing gaat komen voor het conflict. Zij hoopt er dinsdag nog voor te kunnen zorgen dat de staking niet door gaat.

    • Wouter van Dijke