Steeds minder huwelijken in Nederland

Ook trouwen mensen op hogere leeftijd.

Dit gebeurt steeds minder: het aantal huwelijken is flink afgenomen
Dit gebeurt steeds minder: het aantal huwelijken is flink afgenomen Foto: Jeroen van der Meyde / ANP

In Nederland zijn vorig jaar zo’n 65.000 stellen getrouwd. Dat zijn er 800 meer dan in 2013, maar 10.000 minder dan vijf jaar geleden. In het begin van deze eeuw trouwden er nog bijna 90.000 stellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdagochtend heeft vrijgegeven.

In één leeftijdsgroep is het aantal huwelijken wél gestegen: er zijn sinds 2004 bijna 50 procent meer 50-plussers getrouwd. Er zijn echter ook veel ongetrouwde 50-plussers bijgekomen, dus verhoudingsgewijs is het aantal huwelijken bij deze groep alsnog gedaald.

Er is wel een stijging geweest in het aantal geregistreerde partnerschappen. Daarvan zijn er dit jaar voor het eerst meer dan 10.000 bijgekomen.

De leeftijd waarop mensen in het huwelijksbootje stappen is ook gestegen. Mannen zijn nu gemiddeld 37 jaar als ze gaan trouwen, vrouwen 34 jaar. Tien jaar geleden lag de gemiddelde leeftijd bijna anderhalf jaar lager.

CBS

Het aantal huwelijken is gedaald sinds 2000. CBS