Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Dit is de nieuwe baas van Shell

Het glazen plafond? Daar heeft Marjan van Loon nooit iets van gemerkt.

Foto Roman Samokhin
Foto Roman Samokhin

Glazen plafond? Nooit iets van gemerkt, zei Marjan van Loon vorig jaar tegen het vakblad Maritiem Nederland. Op dat moment was ze vice-president LNG (vloeibaar gas) bij Shell. Ze stelde vast dat ze zelf veel verder was gekomen dan ze ooit had gedacht.

Nauwelijks een jaar later treedt de 49-jarige scheikundige – die zichzelf graag presenteert als rolmodel voor vrouwen in de techniek – aan als president-directeur van Shell Nederland. Op 1 januari 2016 neemt zij de leiding over van Dick Benschop. De oud-politicus (PvdA) gaat zich binnen Shell richten op internationale deelnemingen.

Voor de buitenwereld komt Van Loon – die al 26 jaar bij Shell werkt – misschien uit het niets. In de gaswereld is zij bekend als een van de mensen achter de Prelude, de gigantische drijvende gasfabriek die Shell op dit moment laat bouwen in Zuid-Korea.

De Prelude is een belangrijke troef van Shell in het internationale gasspel. Vier voetbalvelden groot, volgestouwd met de nieuwste technologie, gaat het schip straks 200 kilometer ten noorden van Australië, aardgas omzetten in vloeibaar gas. Met het project is meer dan 10 miljard euro gemoeid.

De benoeming van Van Loon past in de ombouw van Shell van een oliebedrijf naar een gasbedrijf. De Nederlands-Britse energiereus ziet gas als belangrijke transitie-energie naar een duurzamere toekomst. Gas stoot de helft minder CO2 uit dan olie.

Die strategie is ook terug te zien in de aanstaande mega-overname door Shell van het Britse BG, waarmee minstens 60 miljard euro gemoeid is. Naar verwachting wordt die overname begin volgend jaar afgerond.

Van Loon studeerde scheikundige technologie aan de TU in Eindhoven en is sinds 1989 in dienst van Shell.

Van Loon – over haar nieuwe functie wil ze nog geen interviews geven – zei vorig jaar bij haar 25-jarig jubileum in NRC: „Een jubileum helpt je ook om even stil te staan bij wat je bereikt hebt.” De trouw aan Shell, zei ze bij die gelegenheid, komt door de mogelijkheden om je te ontwikkelen.

„De meeste werknemers wisselen iedere twee tot vijf jaar van functie en standplaats. Zo heb ik onder andere in Maleisië, Australië en Pernis gezeten, dat maakt het werk heel afwisselend.”

De nieuwe topvrouw van Shell Nederland is getrouwd en heeft twee kinderen.