Opinie

Seksvideo, afpersing, oma en het volkslied

Karim Benzema is een Franse voetballer die een buitengewoon talent heeft ontwikkeld om zich impopulair te maken. En wel zodanig dat premier Manuel Valls betwijfelt of Benzema, die zeventigmaal uitkwam voor het nationale team, nog wel het shirt van Les Bleus mag dragen.

Aan zijn voetbalkwaliteiten ligt dat niet. Hij is een van de 55 spelers die op basis van een wereldwijde enquête onder voetbalprofs als kandidaat geldt voor het Elftal van het Jaar. Zaterdag scoorde hij tweemaal voor zijn club, Real Madrid. Waarbij opviel dat zijn ploeggenoot Ronaldo op het eerste doelpunt, gewoonlijk aanleiding tot collectieve uitbundigheid, verontwaardigd reageerde. Want eigenlijk had er een penalty moeten worden gegeven, en dan had híj, Cristiano, kunnen scoren. Wie wil weten hoe narcisme op een grasveld eruitziet: kijk naar Ronaldo.

De degout die Benzema oproept, is veroorzaakt door gedragingen die met zijn spel niets te maken hebben en die zich grotendeels buiten het voetbalstadion voordoen. Vijf trefwoorden: seks, chantage, prostituee, spuug en oma. Om met die laatste te beginnen, de rechter moest eraan te pas komen om Karim te dwingen dat hij zijn armlastige grootmoeder, die hem goeddeels in de banlieue van Lyon had opgevoed, financieel ging helpen. Benzema, wiens maandsalaris op zo’n 700.000 euro wordt geschat, vond dat hij met zijn bijdragen aan een voedselbank en een moskee al afdoende had aangetoond dat zijn hart niet louter uit steen was gehouwen.

Vrijspraak volgde wel na een avontuur met een minderjarige prostituee. Hij had misschien niet kunnen weten dat dit meisje, een cadeautje voor zijn 26ste verjaardag, pas zestien jaar was, oordeelde de rechter. Dat is twee jaar geleden en nu wordt Benzema ervan verdacht betrokken te zijn bij chantage van een ploeggenoot uit het nationale team, Mathieu Valbuena. Over diens activiteiten buiten het speelveld bestaat een seksvideo en als hij 150.000 euro aan een jeugdvriend van Benzema betaalde, zouden die beelden niet worden verspreid. Valbuena beklaagde zich in dagblad Le Monde over de rol van Benzema. Dat leverde deze een nachtje op het politiebureau in Versailles op, een verhoor en een voorlopig contactverbod met Valbuena dat de rechter hem oplegde.

Benzema, voorzien van de blik van een onschuldige, ontkende vorige week op de Franse televisie dat er sprake was van afpersing, het was gewoon één groot misverstand. Hij wilde alleen maar waarschuwen en had een vriend – die jeugdvriend – die het probleem voor Valbuena wel kon oplossen. Als de rechter hem niettemin schuldig bevindt, kan de voetballer vijf jaar de cel indraaien, waarmee de wens van Valls, dat Benzema niet meer voor het nationale team uitkomt, vrij eenvoudig is uit te voeren.

Andere politici zien daar ook andere redenen voor. Kort na de aanslagen in Parijs trad Benzema in een wedstrijd aan die werd voorafgegaan door een pianoversie van de Marseillaise. Direct nadat de klanken van het volkslied waren verstomd, controleerde Benzema op de tv-schermen in het stadion of hij in beeld was en spuugde vervolgens op de grond. Dat was voor de Europarlementariër Nadine Morano, indertijd minister onder president Nicolas Sarkozy, aanleiding voor een oproep om Benzema uit de nationale ploeg te weren.

Politici van het Front National menen al langer dat Benzema, die van Algerijnse komaf is, niet meer de Franse kleuren mag dragen, omdat hij nooit meezingt als het volkslied wordt gespeeld.

Hoeveel er ook mis is met Benzema, dat is een absurde eis van de grootste partij van Frankrijk. Als dit de geestverwante PVV maar niet op een idee brengt. Want dan hou je maar een half Nederlands elftal over.