Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Raad van toezicht Nieuwe Instituut weg na kritiek

Het Nieuwe Instituut/ Foto ANP
Het Nieuwe Instituut/ Foto ANP

De raad van toezicht van het Nieuwe Instituut heeft besloten gefaseerd af te treden na harde kritiek van een onderzoekscommissie. Naast directeur Guus Beumer zal een zakelijk directeur in het bestuur worden benoemd in de fusie-organisatie van instellingen voor architectuur, mode en e-cultuur in Rotterdam.

Lees ook: Dubbelrol van kunstdirecteur met subsidies voor mode-ontwerpers

Het Nieuwe Instituut kwam deze zomer in opspraak toen bleek dat Beumer het architectenbureau van zijn levenspartner Herman Verkerk een opdracht gegeven had voor een modetentoonstelling. Ook lid van de raad van toezicht José Teunissen ontving een betaalde opdracht.

belangenverstrengeling

Volgens de commissie die de rol van de raad van toezicht onderzocht heeft Beumer zijn raad van toezicht niet goed geïnformeerd over de opdrachtverlening aan zijn levenspartner, terwijl dat in gevallen van mogelijke belangenverstrengeling wel vereist is. Zo was het onmogelijk voor de raad om uit te leggen dat op zorgvuldige wijze die opdracht is verstrekt.

Verder concludeert de commissie dat het niet in overeenstemming is met de code van goed bestuur om een lid van de raad van toezicht een betaalde opdracht te geven. Zij had daarna definitief en niet tijdelijk moeten terugtreden uit de raad van toezicht.