Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rapper Ismo vrijgesproken van belediging

Bredaër rapte over “flikkers” en het haten van Joden

Screenshot uit de clip van #Eenmans

De Bredase rapper Ismo is dinsdag door de rechtbank in Breda vrijgesproken van het strafbaar beledigen van Joden en homo’s. Volgens het OM waren de teksten van Ismail Houllich, zoals de rapper echt heet, discriminerend. Daar was de rechter het niet mee eens.

In het nummer #Eenmans rapt Ismo “flikkers geef ik geen hand”. Zelf heeft hij gezegd dat hij daarmee geen homo’s bedoelt, maar ‘mensen die je iets flikken’. De rechtbank gaat hierin mee en oordeelt dat “in dit geval uit de tekst van het rapnummer niet blijkt dat daarmee homoseksuelen worden bedoeld”.

In het nummer zit ook de zin “Ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi’s”. Deze zin is volgens de rechter wél beledigend. Omdat er sprake is van een artistieke expressie valt de uitspraak echter onder de vrijheid van meningsuiting. Daarbij heeft de rechtbank meegenomen dat in rapnummers wel vaker grove taal wordt gebruikt en dat er sprake is van overdrijving.

Er waren een aantal aangiftes gedaan van het nummer van Ismo, waaronder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en een homoseksuele man die zich beledigd voelde door de tekst.

De clip van #Eenmans is ruim 4,7 miljoen keer bekeken.