Bestuur Essalammoskee schrikt van opgedoken IS-video met omstreden uitspraken

Foto Robin Utrecht

Het bestuur van de Essalammoskee in Rotterdam is geschrokken van een videofilmpje uit de moskee waarin een man omstreden uitspraken doet over terreurgroep Islamitische Staat (IS). In de video, die vorige week opdook, neemt de man het op voor IS ten overstaan van een volle moskeezaal. „Laat ze met rust, het zijn toch ook moslims”, zegt de man over IS.

Het bestuur neemt afstand van zijn uitspraken. Volgens adjunct-directeur van de moskee, Jacob van der Blom, is de man niet bevoegd om in de moskee te preken. De Essalammoskee, een van de grootste moskeeën van Nederland, staat bekend om initiatieven gericht tegen radicalisering. De PvdA in Rotterdam heeft in raadsvragen opheldering gevraagd over de omstreden video.

In de Essalammoskee is een strijd gaande tussen het bestuur en een groep Marokkaanse Nederlanders. Deze groep wil dat de moskee volledig in Marokkaanse handen komt terwijl de moskee vanuit de Golfstaten is betaald.

De man die het in de video voor de terreurgroep opneemt, zou een vertegenwoordiger zijn van de Marokkaanse groep. „Onze huisregels verbieden dat iemand zomaar een verhaal kan houden voorin de moskee, juist om dit soort toestanden te voorkomen”, zegt Jacob van der Blom.

„Wij zetten ons als moskee dagelijks in om jongeren te waarschuwen voor extremistisch gedachtengoed”, zegt hij. „Dan is het heel vervelend als iemand voorin de moskee gaat staan en zegt: ‘laat IS toch lekker een eigen staat hebben’.”

Het moskeebestuur beraadt zich nu op maatregelen om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst nog een keer kan gebeuren.

    • Andreas Kouwenhoven