Een ultieme prestatie. ‘We’ doen nog mee in de Champions League

Een gedenkwaardige avond in Eindhoven: PSV won op pure wilskracht van CSKA Moskou en overwintert in de Champions League.

Aanvaller Luuk de Jong schiet PSV naar 1-1 in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen CSKA Moskou.
Aanvaller Luuk de Jong schiet PSV naar 1-1 in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen CSKA Moskou. Foto Olaf Kraak/ANP

In een volgepakt Philips Stadion was het leven verrukkelijk. Om 22.34 uur toen scheidsrechter Borbalan had afgefloten, lieten 36.000 supporters zich gaan. „Boeren, Boeren, Boeren”. Het was gelukt. Na negentig spannende minuten had PSV zich geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League.

Overwinteren, eindelijk is het gelukt. Voor het eerst sinds het seizoen 2006-2007 heeft een Nederlandse club zich weer geplaatst voor de achtste finales van het elitetoernooi. Oké, elite is misschien niet het goede woord voor een club uit een competitie die aan glans heeft verloren, maar wat geeft het? Ook degenen van lagere komaf kunnen schitteren op het hoogste podium.

PSV won met 2-1 van CSKA Moskou en eindigde daardoor op plaats twee boven Manchester United. De ploeg van Louis van Gaal stroomt als nummer drie door naar de Europa League, het tweede Europese toernooi.

Door de grote belangen was het zo’n avond die bijzonder veel invloed zou hebben op het gemoed in de Nederlandse voetbalwereld. Bij winst was er de hoop dat PSV de lijn van dit succes voort zou zetten na de winterstop. Maar vooral: de hoop dat het Nederlandse voetbal dankzij de overwintering niet nog verder afzakt op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. De neergang is onvermijdelijk, maar kon dankzij een zege aanzienlijk worden afgeremd.

Verlies daarentegen was als de bekrachtiging van een doemscenario waar we jaren niet naar hebben durven kijken. Dan was de kans aanzienlijk dat Nederland in 2018 een directe plek voor de Champions League zou verliezen.

Alles zat erin

Zo’n avond dus. Alles zou erin zitten en alles zat erin. De hunkering naar succes en een zinderende spanning, doordat behalve het resultaat in Eindhoven ook de uitslag van VfL Wolfsburg-Manchester United van belang was. Daar stond het 2-1 bij rust, waardoor PSV op dat moment virtueel zeker was van de volgende ronde.

Maar 0-0 vasthouden? Te risicovol. De Russen beschikten met Ahmed Musa en Seydou Doumbia over een uiterst explosieve aanval die elk moment kon ontbranden. De rappe Musa in de rol van blindganger, de nonchalante Doumbia als tikkende tijdbom. Daarachter twee snoeiharde linies waarin de opponent zich onderscheidde met ellebogenwerk.

Daartegenover stond het bij vlagen uitstekende positiespel van PSV, dat veel meer had kunnen opleveren als linksbuiten Jürgen Locadia zorgvuldiger was omgegaan met bal en vrije ruimte. Het leek wel alsof de verdedigers van CSKA hem bewust vrijlieten omdat de bal via zijn voet meestal in de tribunes eindigde. Rechtsbuiten Oscar Pereiro? Nu en dan een lust voor het oog. Maar ook wat egoïstisch en overmoedig.

Kon PSV de druk aan?

Het is ook wat. Van underdog naar de gedoodverfde favoriet voor de nummer twee positie in de poule. Na thuisoverwinningen op Manchester United en Wolfsburg en een gelijkspel in Manchester had PSV het plots volledig in eigen hand.

Kon de ploeg de druk aan? Bij individuele sporten als tennis ligt het gevaar van choken op de loer: de spanning niet meer aankunnen op het moment dat winnen waarschijnlijker is dan verliezen. Trainer Phillip Cocu had het van tevoren al gezegd: „We moeten niet hinken op drie of vier gedachten.”

Een gelijkspel koesteren? CSKA laten aanvallen? Zelf aanvallen? Keuzes te over op een avond die in gang werd gezet met een zee van roodwitte vlaggetjes op de tribune. Ze zwaaiden op de klanken van Guus Meeuwis en zijn ode aan Brabant. In Brabant brandt nog licht, zong hij, en dat was gisteren letterlijk zo in Eindhoven. Het laatste lichtpuntje in een Europees seizoen dat al leek uitgedoofd door de tegenvallende prestaties van de andere clubs.

Ultiem schot, ultiem moment

Pats. Daar ging het Europese seizoen in de 74e minuut. Een zeldzame overtreding van de Mexicaanse spelmaker Andres Guardado en scheidsrechter Borbalan wees naar de stip. 0-1 CSKA. Het publiek roerde zich. Geen scheldkanonnade, maar een schreeuw naar voren. Oerkracht van supporters verkerend in spanning.
De rook van het ontstoken Bengaalse vuur in het supportersvak van CSKA was nog niet opgetrokken toen diezelfde mensen opnieuw opveerden. Doelpunt. Een rommelgoal van Luuk de Jong, die PSV terugbracht in de wedstrijd. Het kan nog! Houd je hart vast.

Daarna was er slecht nieuws uit Duitsland. Manchester United stond weer op gelijke hoogte met Wolfsburg. Nota bene door een eigen doelpunt van de Duitsers.
De meeste supporters van PSV leken van niks te weten. Zij bleven maar zingen. Plots stuitte de bal op voor Davy Pröpper. Het ultieme schot op het ultieme moment. Iedereen in extase, want nu kon het niet meer stuk: PSV doet nog mee in de Champions League.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND PSV - CSKA Moskou: 2-1. (76) Ignashevic 1-0 (pen); (78) De Jong 1-1; (86) Pröpper 2-1. #psvcsk https://t.co/KMT9shEsP2

Lees ook: PSV is lichtpunt in slecht voetbaljaar