Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pistorius naar hoogste rechter, komt op borgtocht vrij

Hij werd in hoger beroep veroordeeld voor moord, waar dat in lager beroep nog dood door schuld was.

Foto Siphiwe Sibeko/AP
Foto Siphiwe Sibeko/AP Oscar Pistorius in de rechtszaal in Pretoria.

Nog voordat hij heeft gehoord hoelang hij precies de gevangenis in moet, heeft de Zuid-Afrikaanse paralympisch atleet Oscar Pistorius al besloten naar de hoogste rechter in het land te stappen om de veroordeling voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp aan te vechten. Dat zei zijn advocaat vandaag volgens persbureau Reuters.

De rechtbank besloot dat Pistorius op borgtocht vrij mag komen, omdat er geen risico zou zijn dat hij vlucht. De openbaar aanklagers zeiden eerder dat dit wel degelijk een risico was. Volgens de advocaten van Pistorius zal hij in vrijheid de nieuwe zaak bij het Constitutioneel Hof mogen afwachten, en die kan maanden duren.

Moord

Het hooggerechtshof besloot vorige week de veroordeling van ‘Blade Runner’ Pistorius te veranderen van dood door schuld in moord. Volgens de rechter was de wet in lager beroep niet goed toegepast. Pistorius kreeg eerder vijf jaar celstraf, maar zou nu voor minimaal vijftien jaar de gevangenis in moeten. De strafmaat moet nog volgen. Het is nog onduidelijk volgens Reuters waar Pistorius’ beroep op gebaseerd is.

Pistorius, winnaar van twee gouden medailles bij de Paralympische Spelen in Londen in 2012, doodde zijn vriendin Steenkamp op Valentijnsdag in 2013. Ze werd beschoten toen ze in de badkamer zat. Pistorius heeft altijd beweerd uit noodweer te hebben gehandeld en te hebben gedacht dat Steenkamp een inbreker was.