Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Officiële doodvonnis Mata Hari naar Fries Museum

Het museum kreeg het document, waarop in grote letters ‘mort’ staat, van een anonieme schenker

Het Fries Museum heeft het officiële doodvonnis van Mata Hari de in bezit gekregen. Het museum kreeg het document, waarop in grote letters ‘mort’ staat, van een anonieme schenker.

De uit Leeuwarden afkomstige Margaretha Zelle (1876) was een buikdanseres die tijdens de Eerste Wereldoorlog relaties had met hoge militairen in Duitsland en Frankrijk. In 1917 werd ze in Parijs gearresteerd op verdenking van spionage en na haar berechting doodgeschoten. Of ze echt schuldig was wordt mogelijk over twee jaar duidelijk als de Franse gerechtsdossiers opengaan.

Het Fries Museum opent in oktober 2017 een tentoonstelling over Mata Hari, als opmaat naar ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018’. Het doodvonnis is nu al te zien in het museum.