Nog even en China is het belangrijkste bioscoopland ter wereld

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Over twee jaar is het zo ver. Dan is China de grootste markt wereldwijd voor bioscoopfilms. Nu is dat nog de Verenigde Staten. Dat zegt topman Rich Gelfond van Imax, de bioscoopketen in de Financial Times.

Recente Hollywood-blockbusters doen het in China bijna evengoed als in de Verenigde Staten. De totale kaartverkoop van The Martian was in het openingsweekend in China 50,1 miljoen dollar waard. In de Verenigde Staten was dat 54,4 miljoen. China zit de VS dus op de hielen.

In de Verenigde Staten zijn er in totaal circa 39.600 bioscoopschermen. China loopt snel in. Vorig jaar werden er ruim duizend bioscopen met vijfduizend schermen bijgebouwd. In totaal zijn er in China nu 23.600 schermen.

Chinese zakenmand dood in zijn cel

Xu Ming is dood. De Chinese zakenman en oprichter van de Dalian Shide Group stierf vrijdag in zijn cel. Hij is 44 jaar geworden. Zijn dood is op zijn minst opmerkelijk, constateert The Wall Street Journal.

Xu was een goed contact van Bo Xilai, de Chinese politicus die werd gezuiverd en tot levenslang is veroordeeld wegens corruptihttp://www.wsj.com/articles/xu-ming-businessman-connected-to-bo-xilai-dies-in-prison-1449492934e en machtsmisbruik. Xu zou aan een hartaanval zijn overleden. “In het verleden hebben wij nooit gehoord dat Xu Ming deze ziekte had”, zegt Lin Lefeng, de manager van voetbalclub Dalian Shide. “Daarom is dit voor ons erg onverwacht.”

India kiest voor Japanse kogeltrein

Weer succes voor Japan. India heeft gekozen om Japanse technologie te gebruiken om een kogeltrein van Mumbai naar Ahmedabad, een traject van 505 kilometers, te bouwen. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

De Japanse premier Abe en de Indiase premier Modi zullen het contract zaterdag bekendmaken tijdens het bezoek van de Japanse leider aan India.

 

    • Melle Garschagen