Meer van The Boss maakt het niet beter

Vier cd’s, drie dvd’s en een zwaar koffietafelboek beklinken het 35-jarig bestaan van Bruce Springsteens The River. Bij verschijning in 1980 werd al gefluisterd dat het dubbelalbum aan kracht zou hebben gewonnen als The Boss zich tot een enkele elpee had beperkt.

De jubileumdoos bevat onder meer het oorspronkelijke The River: Single Album dat werd teruggetrokken omdat Springsteen niet kon stoppen met nieuw materiaal. De stoere rocksong ‘Hungry Heart’ en de intense harmonicaballade ‘The River’ waren en blijven de briljante uitschieters bij een monsterproject dat de opwinding van de live spelende E Street Band op tape moest vangen.

Een cd met 22 outtakes levert geen spectaculaire nieuwe inzichten, behalve dat deze box schandalig weinig informatie bevat over de herkomst (nieuw toegevoegde zangpartijen, ja of nee?) van de muziek. Een overdoos met veel te veel ballast.

    • Jan Vollaard