Leela James heeft weer een aardige plaat gemaakt

Met haar rauwe ‘back porch soul’ en de tomeloze showfunk met gospelinvloeden wond soulzangeres Leela James tien jaar geleden iedereen om haar vinger. Ze was een podiumbeest met een zeldzaam krachtige stem waarmee ze flink kan freestylen en haar getergde mimiek bij het zingen viel erbij op.

Tussen alle grote releases sneeuwt het uitkomen van haar vierde album Fall For You wat onder. Onterecht, want de zangeres met de blikvangend volle haardos heeft weer een aardige plaat gemaakt. Aanvankelijk blijft ze daarop wat hangen in wat routinematige retrosoul, zoals het uptempo duet met Anthony Hamilton. Maar er zijn ook liedjes die meer open breken door hun diep gevoelde aanpak, grommerige, emotionele uithalen die van binnenuit lijken te komen, als in ‘Do Me Right’. En soms hoeft het niet zo uitgesproken en gespierd. Titelnummer ‘Fall For You’ is een mooie, tedere ballade op enkel pianobegeleiding.

    • Amanda Kuyper