Laatste deel Stork komt in Amerikaanse handen

Voor 695 miljoen euro neemt het Amerikaanse ingenieurs- en bouwbedrijf Fluor Stork over.

Topman Arnold Steenbakker van Stork (links), gisteren samen met operationeel directeur Peter Oosterveer van Fluor. Foto EVERT ELZINGA / ANP

Het Nederlandse Stork wordt overgenomen door het Amerikaanse ingenieurs- en constructiebedrijf Fluor. Dat hebben beide partijen maandag bekendgemaakt. Arle Capital Partners, de Britse eigenaar, verkoopt de dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector voor 695 miljoen euro. Stork Technical Services, het laatste onderdeel van Stork dat nog niet verkocht was, is een concern met een omzet van 1,5 miljard euro en 16.500 werknemers.

De bestuursvoorzitter van Stork, Arnold Steenbakker, die zelf van 1983 tot 2005 voor Fluor werkte, is tevreden over de deal. „Wij zijn trots dat een bedrijf van wereldformaat zoals Fluor de sterke reputatie van Stork, de deskundigheid van onze werknemers en onze positie als wereldwijde aanbieder van Industrial Services erkent.”

De beursgenoteerde Amerikaanse branchegenoot heeft strategische plannen met het Nederlandse concern. De activiteiten van beide bedrijven zijn complementair, wat zou moeten leiden tot verdere groei.

Het in Irving, Texas, gevestigde Fluor (omzet 20 miljard euro, 40.000 werknemers) is van plan zijn eigen onderdeel ‘Operations & Maintenance’ bij Stork onder te brengen. Die combinatie, die Stork blijft heten, heeft een omzet van circa 2,1 miljard euro en 19.000 werknemers. Het hoofdkantoor komt in Nederland. De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2016 afgerond. Steenbakker blijft aan als topman.

Stork bestaat sinds 1827 en werd bij het grote publiek vooral bekend door de overname van vliegtuigbouwer Fokker in 1996. Afgelopen zomer werd de luchtvaarttak van Stork – Fokker Technologies – door Arle Capital Partners voor ruim 700 miljoen euro verkocht aan het Britse ingenieursbedrijf GKN. Het huidige Stork heeft vestigingen in Europa, het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten, Azië en Amerika.

Vakbond FNV noemt het „op zich goed” dat Stork na de overname niet meer in handen is van een investeringsfonds. Bestuurder Ans van Uffelen van FNV Metaal schrijft in een persverklaring dat Fluor „een strategische partner” is, „die uit is op verdere groei, waar Stork van mee kan profiteren”. De beperkte overlap, „in elk geval in Europa”, noemt de FNV-bestuurder „gunstig voor de werkgelegenheid”.

In september lekte het nieuws uit dat Stork in de etalage stond. Van een eenvoudige verkoop zou geen sprake zijn, waarschuwden ingewijden de afgelopen maanden in de media. Door de lage olieprijs stonden de inkomsten van Stork onder druk, wat het bedrijf een minder aantrekkelijke overnamekandidaat maakte.

Als potentiële kopers werden, veelal buitenlandse, investeerders genoemd. De overnameprijs zou uitkomen rond de 600 miljoen euro, zo was de verwachting, maar dit bedrag zou – opnieuw door die lage olieprijs en de scepsis daarover – lager kunnen uitvallen. Dat viel achteraf dus mee.