Koenders: uitspraken Trump over moslims ‘discriminerend’

Het is zeer ongebruikelijk dat een regeringsvertegenwoordiger zich mengt in verkiezingsstrijd VS.

Foto Randall Hill / Reuters

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft zich gemengd in de Amerikaanse verkiezingsstrijd door kritiek te leveren op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Hij noemde het gisteravond door Trump gelanceerde idee om de Amerikaanse grenzen te sluiten voor moslims “discriminerend” en “weinig behulpzaam”.

Koenders deed dit dinsdagmiddag tijdens een persconferentie naar aanleiding van een bezoek van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordigingen voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Het is zeer ongebruikelijk dat regeringsvertegenwoordigers van andere landen zich uitlaten over deelnemers aan verkiezingen in bevriende landen, omdat dit behoort tot de interne aangelegenheden. Om die reden wilde Mogherini dan ook geen commentaar geven op de uitlatingen van Trump. Maar Koenders ging gretig in op de vraag. Hij noemde het voorstel van Trump “in strijd met waar de Verenigde Staten voor staan”.

Verklaring Trump

Trump zei maandag dat hij voorlopig alle moslims de toegang tot de Verenigde Staten wil ontzeggen, tot er duidelijkheid is over de “sterke haat jegens Amerikanen die heerst onder grote delen van de moslimgemeenschap”.

De grenzen moeten voor moslims dicht “tot duidelijk is wat er aan de hand is”, schreef hij in een verklaring:

“Ook zonder naar de diverse onderzoeken te kijken is het voor iedereen duidelijk dat de haat niet te bevatten is. Waar deze haat vandaan komt en waarom moet nog worden vastgesteld. Totdat we dit probleem en de bedreiging die dit vormt begrijpen, kan ons land niet slachtoffer worden van afschuwelijke aanvallen van mensen die alleen in de jihad geloven, niet voor rede vatbaar zijn en geen respect hebben voor mensenlevens.”

Schokeffect

De verklaring van Trump leidde tot veel verontwaardiging. Buitenlandredacteur Maartje Somers schrijft vanmiddag in NRC dat het schokeffect van de verklaring van Trump feilloos heeft gewerkt:

Met zijn verklaring, maandag, dat de VS alle moslims de toegang tot het land moeten ontzeggen, provoceerde de Republikeins presidentskandidaat Donald Trump het hele land. Andere Republikeinse presidentskandidaten en religieuze vertegenwoordigers reageerden vol afwijzing. Trumps naam is op ieders lippen, zijn plaats bovenaan in de peilingen bestendigd.

Lees hier het commentaar van NRC over de uitspraken van Trump.

    • David Haakman
    • Mark Kranenburg