Kijk en leer hoe je een meesteronthouder wordt

Journalist Joshua Foer laat zien hoe je de eerste honderd decimalen van pi onthoudt in 33 beelden.

Screenshot uit filmpje Wired

Journalist Joshua Foer heeft een handige eigenschap: hij kan heel goed onthouden. Hij schreef er de bestseller Het geheugenpaleis over. In dit filmpje van Wired legt hij uit hoe jij zelf de meest complexe of juist willekeurige informatie kunt onthouden.

Foer won in 2006 de U.S.A. Memory Championship. Dit soort kampioenen maakt gebruik van verschillende ‘mnemotechnieken’, manieren om dingen gemakkelijker te onthouden. Foer heeft in zijn hoofd ook echt een geheugenpaleis gecreëerd, waarin hij allerlei beelden projecteert die geassocieerd zijn met informatie die hij niet wil vergeten. Gedichten, lijsten met honderden willekeurig gerangschikte woorden en de decimalen van pi.

141 = druïde

In onderstaand filmpje zet Foer allereerst het ‘fonetisch numeriek mnemotechnisch systeem’ in. Aan elk cijfer koppelt hij een klank, waarna hij de klanken samen omzet in woorden. Vervolgens gebruikt hij een variant van de ‘plaatsmethode’. Want de woorden die hij maakt staan voor beelden van feiten, mensen of fenomenen.

Zo kunnen de cijfers 141 staan voor DRD en dat kan weer staan voor ‘druïde’. Voor de eerste honderd decimalen van pi komt hij uit op 33 beelden. En die geeft hij een plekje in zijn geheugenpaleis. De druïde, bijvoorbeeld, staat buiten bij de voordeur “te chillen”. Bekijk hieronder hoe Foer de rest van zijn paleis vormgeeft met beelden van pi:

    • Laura Klompenhouwer