Kickbokster (27) wil graag op tv

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Soumia Abalhaya, kickbokster met televisieambities.

Kickboksen. Er zijn weinig sporten met zo’n omstreden imago. Schietpartijen, geweld, criminele activiteiten.

Lang tijd was het verboden om kickboksgala’s in Amsterdam te organiseren. Maar met de aankondiging van een vechtsportautoriteit en wat aanpassingen (geen viptafels, geen alcohol) was er afgelopen week voor het eerst in vijf jaar weer een gala: Glory 26. En dus mochten er drie sporters aanschuiven in Pauw.

Aan tafel echter geen vechters uit de ring in de RAI. Nee, er zaten drie vrouwen: MMA-wereldkampioen Marloes Coenen en thaiboksers Jorina Baars en Soumia Abalhaya (beiden meervoudig wereldkampioen). Zij organiseerden namelijk een ‘ode aan de vechtsport’ in debatcentrum De Balie. Met optredens van kickboksers, zangeressen en een filosoof. Omdat het tijd is om de sport eens „van een andere kant” te belichten.

Kickboksen, De Balie, een filosoof?

Helaas, aan de ode kwam Jeroen Pauw niet toe. Terwijl er, zou je zeggen, toch echt genoeg was om over te praten. Nee, hij vroeg na een indrukwekkend filmpje van een gevecht van Marloes Coenen: „Kijk je vaak naar jezelf eigenlijk?” („Nee”) En even later – als Jorina Baars een poging doet uit te leggen waarom zoveel Nederlanders aan de top vechten – vraagt hij doodleuk: „Hoe is het eigenlijk met jullie lichaam?” En dan: „Dat is natuurlijk altijd een heerlijke vraag aan een vrouw.”

De vrouwen blijven ondertussen geduldig en professioneel. „Haha”, lacht Marloes Coenen beleefd. Soumia Abalhaya doet een poging tot wat reflectie: „Ik denk dat dat met de tijd komt. Wij zijn eh... nog best wel jong.”

Misschien vonden de vrouwen het allemaal best. Was op tv komen, bij Pauw, op zichzelf al een stap in de goede richting. Coenen weet er op de valreep nog uit te persen: „Er zijn nog kaarten voor De Balie.”

Soumia Abalhaya zou je ondertussen gerust de winnaar van het item kunnen noemen. Zij deed ooit werkervaring op bij TMF - en deed mee aan The Voice of Holland. Zij wéét hoe televisie werkt. Dus toen Abalhaya, inmiddels gestopt met thaiboksen, werd gevraagd of ze niet een beetje jong is om met pensioen te gaan, antwoordde zij slim: „Ik hou van muziek. Ik hou van televisie. Daar wil ik mijn toekomst aan besteden.” Als afsluiter mocht ze nog een lied zingen. Dat werd ‘Eye of the Tiger’ (soundtrack van Rocky III). Je bent een vechter, of je bent het niet.

    • Lineke Nieber