Kamer akkoord met verbouwen Binnenhof in 5 jaar

Coalitiepartijen VVD en PvdA akkoord vanwege sobere karakter van door kabinet gekozen variant.

Het Binnenhof is aan grondige renovatie toe. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Binnenhof wordt vanaf 2020 in ruim vijf jaar tijd in één keer grondig verbouwd. Nadat het kabinet eerder op advies van minister Blok (Rijksdienst, VVD) voor deze optie koos, zullen nu ook coalitiepartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer zeer waarschijnlijk met deze variant instemmen.

De verbouwing van het Binnenhof, die in 2020 moet beginnen, is volgens het kabinet “dringend nodig” om grote gebreken te herstellen op het gebied van onder meer brandveiligheid, houtrot en lekkende daken en liften. Het kabinet koos in september voor de variant om het Binnenhof in één keer grondig te verbouwen, een “zo sober mogelijke renovatie”. Een andere optie was een gefaseerde verbouwing waarbij niet het gehele complex gesloten zou hoeven worden.

Graphic NRC

Graphic NRC

Coalitie hecht aan sobere karakter plan

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert zegt dat haar partij kiest voor “de kortste en minst dure variant”. “Als we anderen vragen sober om te gaan met belastinggeld dan doen wij dat zelf ook”, aldus het Kamerlid. Ook voor de VVD is het van belang dat de verbouwing op sobere wijze plaatsvindt. Kamerlid Ingrid de Caluwé is tegen het aanscherpen van de duurzaamheidseisen die er al zijn. “Dat maakt het duurder en het vertraagt de boel”, zei ze tegenover persbureau ANP.

Dat een meerderheid van de Kamer akkoord zou gaan met de keuze van het kabinet was nog onzeker omdat de speciale Kamercommissie Bouwbegeleiding eerder nog kritisch was op de ‘snelle’ variant. Als gevolg van de verbouwing verhuist de Tweede Kamer namelijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ton Elias (VVD), voorzitter van de commissie, noemde het plan “zeer ingrijpend” voor het “kloppend hart van de democratie”. Ook Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol was kritisch.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de renovatie van het Binnenhof.

    • onze politieke redactie