Spul Canvas, 21.10-22.00u.

Hoe veranderen sporters door hun dopinggebruik? De vierdelige documentaireserie Spul kijkt niet alleen naar de fysieke, maar vooral ook naar de mentale effecten. Jan Antonissen en Guillaume Graux laten bekende en minder bekende sporters van verschillende niveaus aan het woord over hun keuze om verboden middelen te gebruiken. Op welk moment besloten ze om de grens over te gaan? In de eerste aflevering onder anderen Ben Johnson, de sprinter die op de Olympische Spelen van Seoel in 1988 zijn gouden medaille moest inleveren na een controle. Johnson: „Ze zeggen dat je in twintig jaar een leven kan opbouwen. Maar je kan het verliezen in één seconde. Dat is mij overkomen.” De makers brengen alles vanuit het perspectief van de atleten. Per aflevering komen er drie aan het woord. Volgende week vertelt de Deense wielrenner Michael Rasmussen over het moment waarop zijn geheim naar buiten kwam. Hij werd in 2007 uit de Tour gehaald terwijl hij de gele trui droeg. Ook doet de Rus Vitaly Stepanov zijn verhaal. Hij was een dopingcontroleur, maar hielp tegelijkertijd zijn vrouw, een atlete, aan EPO.